Ucrainenii spun că reușesc să respingă atacul trupelor rusești din Severodonețk, în timp ce lupte intense au avut loc în jurul orașului industrial, punctul central actual al ofensivei rusești pentru cucerirea regiunii Donbas.

Război în Ucraina: clădire rezidențială distrusă în localitatea Horenka, din regiunea KievFoto: Sergei CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 101 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

23:58Rusia denunță "încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși care trăiesc în Italia și o campanie anti-rusă deschisă din partea presei italiene", a scris Ambasada Rusiei la Roma, publicând pe profilul său de Facebook paragrafe dintr-un raport al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova despre "încălcările drepturilor cetățenilor ruși și ale conaționalilor lor în străinătate", în care se observă "creșterea sentimentelor rusofobe în societatea italiană", conform ANSA, citată de Rador.

"Încetați cu distorsionarea realității și cu provocările. Italia respectă poporul rus, care nu are nimic de-a face cu alegerile nebunești ale lui Putin și va continua întotdeauna să îl respecte. Putin trebuie să se așeze la masa negocierilor și să pună capăt acestui război", a reacționat ministrul de Externe, Luigi Di Maio, după postarea Ambasadei Rusiei la Roma.

El a mai spus că de la începutul "acestui război sângeros și atroce" pe care Putin îl continuă în Ucraina, presa italiană a relatat faptele în mod profesionist, cu trimiși speciali la fața locului, care au povestit faptele, riscându-și viața. "Totul, în timp ce în Rusia este interzis să se vorbească despre război, în timp ce sunt cenzurate imaginile terifiante cu civilii ucraineni uciși de bombele rusești, în timp ce protestatarii ruși sunt arestați pentru că se opun războiului", a adăugat Di Maio.

Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului, la Zaporojie

23:05Vizita lui Lavrov în Serbia, incertă: Trei țări își închid spațiul aerian pentru aeronava ministrului rus de Externe / Premierul sârb: Situația este „extrem de complicată”

22:11Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat duminică în regiunea Zaporojie din sud-estul țării, unde a vizitat trupele de pe linia frontului, a anunțat biroul său de presă.

21:55Un alt general rus ar fi fost ucis în luptele din estul Ucrainei

21:26Cadavrul unui alt civil ucis de ruși a fost găsit în regiunea Kiev, conform The Kyiv Independent, care citează Poliția. Aceasta precizează că este vorba despre un bărbat de 41 de ani, împușcat în cap, al cărui trup a fost găsit în pădurea din apropierea satului Vyshehrad, în zona în care s-au aflat trupele ruse în perioada de o lună în care au ocupa regiunea Kiev. Poliția anunța zilele trecute că în regiunea Kiev au fost găsite trupurile a 1.314 de civili.

21:04Liderul cecen Ramzan Kadîrov revine cu un nou avertisment video și spune că Ucraina va vedea în următoarele zile o „operațiune specială adevărată”

20:49Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Ganna Malyar, reafirmă nevoia Kievului de asistență militară continuă din partea statelor occidentale, conform The Guardian.

„Am intrat deja într-un război prelungit și vom avea nevoie de sprijin constant. „Occidentul trebuie să înțeleagă că ajutorul său trebuie să continue până la victoria noastră”, a declarat ea, duminică, pentru presa locală.

Locuitorii din Mariupol trebuie să se înregistreze ca să ia apă și o primesc doar cu rația - oficial ucrainean

20:24 Luptele grele continuă în Severodonetsk, armata rusă controlând aproximativ jumătate din oraș, însă forțele ucrainene îi pote împinge pe ruși din oraș, conform guvernatorului regiunii Lugansk, Sergei Gaidai, citat de The Kyiv Independent. El spune că un oraș mai impotant decât decât Severodonetsk din punct de vedere strategic este Lisiciansk, datorită amplasării sale.

19:21Mariupol, "orașul fantomelor": Oamenii trebuie să se înregistreze ca să ia apă și o primesc doar cu rația - oficial ucrainean

18:47Poliția ucraineană a difuzat duminică un video ce arată urmările bombardamentelor rusești asupra orașului Lisiciansk, din regiunea Luhansk.

18:04 Sancţiunile impuse de Rusia împotriva companiei Gazprom Germania şi a filialelor acesteia i-ar putea costa pe contribuabilii şi utilizatorii de gaze germani cinci miliarde de euro pe an, sub forma costurilor pentru achiziţiile din alte surse, scrie duminică ziarul Welt am Sonntag, preluat de Reuters.

Moscova a decis în mai să sisteze furnizarea către filiala germană a concernului Gazprom, după ce Berlinul a plasat Gazprom Germania sub administrare specială din cauza invaziei ruse în Ucraina. Ulterior, autoritatea germană pentru reţelele energetice Bundesnetzagentur, ca administrator, a fost nevoită să achiziţioneze gaze de pe piaţa internaţională pentru a înlocui livrările din Rusia şi a onora contractele cu companiile municipale de utilităţi şi cu furnizorii regionali de gaze.

Franța, în „discuții” cu Emiratele Arabe Unite pentru înlocuirea petrolului rusesc

17:47 Două femei refugiate din Ucraina se numără printre cele cinci persoane care au murit în urma accidentului feroviar produs vineri în Germania, în Alpii bavarezi, unde a deraiat un tren, scrie The Kyiv Independent, care citează ziarul german Bild.

Conform surselor citate, cele două femei erau refugiate din Ucraina și erau cazate la familii din regiune. Una dintre ele ar fi avut un copil, care a fost rănit în accident și este spitalizat acum.

17:43 Ucraina va relua competițiile de fotbal profesionist în august, scrie The Kyiv Independent.

Președintele Federației ucrainene de Fotbal, Andriy Pavelko, spune că în acest sens a avut discuții cu președintele Volodimir Zelenski și cu șefii FIFA și UEFA. „Am vorbit despre modul în care fotbalul are o putere foarte mare de a ajuta oamenii să se gândească la viitor”, a spus Pavelko pentru Associated Press.

17:10 Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, aflat într-o vizită de mai multe zile în România, a mulţumit, duminică, la Blaj, poporului român pentru ajutorul dat refugiaţilor ucraineni.

„În locul cerului larg deschis la Înălţarea lui Isus şi în locul acelei pieţe din Ierusalim unde apostolii plini de Spiritul Cincizecimii vestesc mântuirea, ni se pare că ne aflăm în acel spaţiu de timp dintre miezul zilei şi ceasul al treilea din Vinerea Mare, în care un întuneric dens învăluie popoarele, dar mai ales inimile celor care nu văd şi nu vor să audă chemarea pentru pentru pace şi acel strigăt «să nu mai fie niciodată război»”, a spus cardinalul în omilia rostită la ceremonia religioasă oficiată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj.

16:27Franța, în „discuții” cu Emiratele Arabe Unite pentru înlocuirea petrolului rusesc

16:04Serghei Lavrov își pregătește vizita în Serbia: Acuză Occidentul de "politică criminală" în Balcani

Rusia face bilanțul distrugerilor după atacul asupra Kievului

15:52 Compania petrolieră italiană Eni și compania spaniolă Repsol ar putea începe să livreze petrol venezuelean în Europa chiar de luna viitoare, cu acordul SUA

15:45Rusia susține că a distrus, în atacul cu rachete lansat duminică dimineață asupra Kievului, tancuri şi vehicule blindate furnizate Ucrainei de către ţări din Europa de Est.

„Rachete de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune lansate de forţele aerospaţiale ruse la periferia Kievului au distrus tancuri T-72 furnizate de ţări din Europa de Est şi alte blindate care se aflau în hangarele unei companii de reparare a vagoanelor feroviare”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

"Călăul din Siria", însărcinat ca până în 10 iunie să captureze complet Severodonețk

15:42Papa Francisc a cerut duminică "negocieri adevărate" care să permită "o încetare a focului şi o soluţie sustenabilă" în Ucraina şi le-a cerut "responsabilii naţiunilor" să nu ducă "umanitatea la distrugere", potrivit EFE.

"Popoare care se înfruntă, care se ucid, oameni care în loc să se apropie sunt alungaţi din casele lor", a spus Papa Francisc, vorbind despre "furia distrugerii şi a morţii (...) care alimentează o escaladare tot mai periculoasă pentru toţi".

"Reiau apelul meu către responsabilii naţiunilor: Nu duceţi umanitatea la distrugere, vă rog", a transmis suveranul pontif, repetând această ultimă frază, în aplauzele celor circa 25.000 de credincioşi strânşi în piaţa Sf. Petru.

15:29 Cancelarul austriac Karl Nehammer a făcut apel la o etapă intermediară între cooperare și aderarea deplină la Uniunea Europeană pentru țări precum Ucraina și Moldova

15:26Generalul rus Aleksandr Dvornikov „a primit sarcina ca până la 10 iunie fie să captureze complet Severodonețk, fie să taie complet autostrada Lysychansk-Bakhmut și să o ia sub control", a declarat Serghei Gaydai, Guvernatorul Lugansk.

„Prin urmare, o cantitate uriașă de forțe, tot ce aveau, toate rezervele - totul este folosit pentru a îndeplini aceste două sarcini", a adăugat acesta.

15:21 Franța poartă negocieri cu Emiratele Arabe Unite pentru a înlocui achizițiile de petrol rusesc, a declarat duminică ministrul de Finanțe Bruno Le Maire.

„Există discuții cu Emiratele Arabe Unite. Trebuie să găsim o alternativă la petrolul rusesc", a declarat Le Maire la postul de radio Europe 1.

Soloviov, propagandistul preferat al lui Putin, a avut un acces de râs isteric la TV

14:13 Forțele proruse din regiunea Donețk spun că ar putea ucide trei luptători străini capturați.

Autoritățile separatiste au declarat că cetățenii britanici Sean Pinner și Andrew Hill, precum și un cetățean al Regatului Maroc, Saadoun Brahim, ar putea fi condamnați la pedeapsa cu moartea pentru că au luptat alături de armata ucraineană. (Kyiv Independent)

13:49 Banca Centrală Europeană speră că instituţiile financiare din zona euro îşi vor vinde curând activele lor din Rusia, spune preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, Andrea Enria, în condiţiile în care Moscova se află aproape de a intra în incapacitate de plată, scrie Reuters.

În timp ce economia rusă este puternic afectată de sancţiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei, mulţi creditori din zona euro, inclusiv Societe Generale (Franţa) şi Raiffeisen Bank International (Austria), au plecat sau caută să părăsească ţara.

"Toate băncile europene spun că vând, ele toate încearcă să vândă. Unele au vândut sau sunt în negocieri, nu este un proces uşor. Sper că va fi în curând finalizat", a declarat Enria la un eveniment în Italia.

13:42 Trupele ucrainene continuă loviturile cu sistemul Stugna-P, aproape în fiecare zi apărând pe rețelele de socializare unul sau mai multe clipuri cu astfel de reușite

În ultimul dintre ele se vede un impact atât de violent, încât comandantul T-80 a zburat din tanc.

12:46Vladimir Soloviov, propagandistul preferat al lui Putin, a dat o nouă reprezentație la Rossia 1 TV, afirmând, după o repriză de râs isteric, că, „dacă n-ar muri oameni, ar fi cea mai amuzantă comedie”.

12:35Spania trimite Ucrainei rachete antiaeriene și tancuri

Putin, noi amenințări: Rusia va lovi ținte noi dacă SUA vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă

12:21 Loviturile rusești au distrus tancuri și alte vehicule blindate de la periferia Kievului, care fuseseră furnizate Ucrainei de țări europene, a afirmat duminică Ministerul rus al Apărării.

Declarația vine după ce capitala ucraineană a fost zguduită de mai multe explozii în primele ore ale dimineții de duminică.

Între timp, pe Twitter a apărut și un clip video ce arată cum zboară o rachetă rusească pe deasupra Kievului:

12:00 Putin a amenințat că Rusia va lovi noi ținte dacă SUA vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune

11:36 Presa rusă a calculat că Macron a petrecut 100 de ore la telefon cu Putin, spune Garry Kasparov, fostul mare șahist adăugând că aceasta „minte tot timpul, dar aș vrea să aud o dezmințire de la Elysée în acest caz”.

Armata ucraineană: Peste 100 de soldați ruși au murit în ultima zi

11:26Peste 8.400 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, sâmbătă, în creştere faţă de ziua precedentă, conform Poliţiei de Frontieră. Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.399 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 3,1%), iar pe la cea cu Republica Moldova - 1.076 cetăţeni ucraineni (creştere cu 0,6%), menţionează sursa citată.

De la declanşarea războiului, în 24 februarie, și până sâmbătă, la ora 24,00, au intrat în România 1.122.756 de cetăţeni ucraineni.

11:21"Războiul mondial al pâinii a început deja" - avertismentul ministrului de Externe al Italiei

10:29 Armata ucraineană spune că inamicul rus a pierdut în ultimele 24 de ore circa 100 de soldați, 5 tancuri, 13 blindate, 6 sisteme de artilerie, 8 drone și 23 de diferite vehicule:

10:24 Nouă lovitură cu lansatorul ucrainean de rachete ghidate Stugna-P, contra unui tanc rusesc:

O rachetă trasă spre Kiev a trecut pe deasupra unei centrale nucleare

10:20Până în această dimineață, 262 de copii au fost uciși și 467 au fost răniți, potrivit ultimelor cifre furnizate de parlamentul ucrainean, care precizează că aceste cifre nu sunt definitive:

„Numărul real este probabil semnificativ mai mare. În părțile din Ucraina care sunt ocupate sau care sunt atacate activ de Rusia, autoritățile locale au declarat că este imposibil să strângă cadavrele de pe străzi sau să numere numărul de cetățeni uciși sau răniți.”

Parlamentul a afirmat și că 1.938 de școli sau facilități educaționale au fost avariate de bombardamente, iar 182 au fost complet distruse. (Guardian)

09:51 Rusia a tras duminică o rachetă de croazieră ce a trecut „la o înălțime periculos de joasă" pe deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei, a declarat Energoatom, operatorul de stat al centralei ucrainene.

„Rusia continuă să pună în pericol siguranța centralelor nucleare ucrainene și amenință lumea cu o nouă catastrofă nucleară", a afirmat operatorul într-un comunicat.

„Rusia a comis un alt act de terorism nuclear - la ora 5:30 a.m. o rachetă de croazieră rusă, similară rachetei 'Caliber', a zburat la o înălțime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei. Probabil, această rachetă a fost lansată în direcția Kievului, unde s-au auzit explozii în această dimineață", a declarat Energoatom. (CNN)

09:44 Controlul orașului ucrainean Severodonețk este împărțit în două între forțele ucrainene și cele rusești, potrivit unor noi declarații ale guvernatorului Lugansk.

„A fost o situație dificilă, rușii controlau 70% din oraș, dar în ultimele două zile au fost împinși înapoi. Orașul este acum, mai mult sau mai puțin, împărțit în două", a spus Gaidai la televiziunea ucraineană. (Reuters)

ISW: Ucrainenii au succes în contratacul din Severodonețk

09:07 Rușii au aruncat în lupta pentru Severodonețk soldați mobilizați în autoproclamata republică Lugansk, slab echipați și instruiți, pentru a limita pierderile forțelor regulate, o tactică folosită de Rusia și în Siria

08:52 Patru voluntari din Olanda, Australia, Germania și Franța care luptau în cadrul Legiunii Internaționale au murit pe frontul din Ucraina:

08:28 Forțele rusești continuă să ia cu asalt Severodonețk, controlând partea de est a orașului, a declarat duminică Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk

Gaidai a precizat că părți ale uzinei chimice Azot au fost avariate în atacurile de sâmbătă.

08:09Institutul pentru Studiul Războiului: Ucrainenii reușesc să blocheze cu succes operațiunile rusești de încercuire a pozițiilor ucrainene din regiunea Lugansk, precum și atacurile frontale rusești din Severodonețk, prin contraatacuri locale prudente și eficiente și prin apărarea malului vestic al râului Siversky Doneț

Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a evenimentelor recente:

  • Forțele rusești aruncă în aer podurile de peste râul Siversky Doneț pentru a împiedica Ucraina să aducă întăriri militare și să livreze ajutoare civililor din orașul Severodonețk, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Gaidai.
  • Ministerul rus al Apărării susține că forțele ucrainene se retrag spre orașul Lysychansk după ce au suferit „pierderi critice" de până la 90% în unele unități în timpul luptelor pentru Severodonețk, oraș aflat în apropiere
  • Vladimir Putin va discuta despre război într-un interviu care urmează să fie difuzat duminică la televiziunea națională. Într-un scurt fragment, agenția de știri rusă RIA l-a citat spunând că Moscova face față cu ușurință sistemelor de armament american trimise în Ucraina și că a distrus zeci de sisteme.
  • Ucraina i-a reproșat președintelui francez Emmanuel Macron că a spus că este important să nu „umilească" Rusia, o poziție despre care ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a spus că „nu poate decât să umilească Franța".
  • Aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar pune Rusia într-o poziție militară dificilă în Marea Baltică, a declarat generalul american de rang înalt Mark Milley, în timpul unei vizite la Stockholm, înaintea unui exercițiu militar. Ministrul de externe al Rusiei a declarat sâmbătă că sancțiunile occidentale nu vor avea niciun efect asupra exporturilor de petrol ale țării și a prezis un salt mare al profiturilor din livrările de energie în acest an.
  • O navă trimisă pentru a încărca metal și a-l expedia în Rusia a intrat în portul ucrainean Mariupol, a anunțat agenția de știri TASS, fiind a doua navă care ajunge în orașul din sud-estul țării de când Rusia a finalizat capturareaorașului.
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat sâmbătă că, deși este imposibil de prezis când se va încheia războiul, "prognoza mea optimistă este că este realist să se realizeze acest lucru încă din acest an".

07:11Atac cu rachete contra Kievului duminică dimineață, în oraș au fost auzite mai multe explozii

-----------