Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că duce o "politică criminală" în Balcani - în special în Bosnia-Herţegovina şi în Kosovo, potrivit EFE. El a acuzat, de asemenea, că Uniunea Europeană "incită" Kosovo, așa cum "a incitat" și Kievul.

Serghei LavrovFoto: Imago via GSP

El a făcut aceste declarații în contextul în care marți urmează să facă o vizită la Belgrad, unde urmează să aibă întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului şi Preşedinţiei Serbiei, precum şi cu liderul secesionist sârbo-bosniac Milorad Dodik.

Acuză Occidentul că vrea "să distrugă cultura, tradiţia şi moştenirea" popoarelor din Bosnia-Herţegovina

"Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani", a susţinut Lavrov, într-un interviu de 40 de minute acordat RTRS, televiziunea publică din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei.

Ministrul rus de Externe susține că Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina "cultura, tradiţia şi moştenirea lor".

Totodată, şeful diplomaţiei ruse consideră ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt, acuzând că Schmidt a fost numit "fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU".

"Occidentul vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani", a mai acuzat Lavrov.

De la sfârşitul războiului în care şi-au pierdut viaţa circa 100.000 de persoane între 1992 şi 1995, Bosnia și Herțegovina a fost împărţită în două entităţi - Republica Srpska (RS) şi o federaţie croato-musulmană, unite de un guvern central slab.

Blocajul politic a împiedicat începerea reformelor necesare pentru apropierea ţării de Uniunea Europeană, în timp ce autorităţile sârbo-bosniace au anunţat că vor bloca orice fel de apropiere de NATO, lucru dorit de musulmani şi croaţi.

"Uniunea Europeană incită Kosovo"

Lavrov a mai susținut singurul care respectă acordul de pace de la Dayton este liderul sârbo-bosniac Milorad Dodik, criticat de Occident pentru planurile sale secesioniste.

Totodată, el acuză Uniunea Europeană că incită Kosovo să nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul, încheiat în 2013 sub patronajul UE, "aşa cum a incitat Kievul să nu respecte acordurile de la Minsk din 2015".

Lavrov a insistat că Rusia "va sprijini în mod absolut" abordările Serbiei şi ale poporului său în ceea ce priveşte Kosovo.

Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singura ţară europeană care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina şi este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei din Europa. (Sursa: Agerpres)