Presa rusă a calculat că Macron a petrecut 100 de ore la telefon cu Putin, spune Garry Kasparov, adăugând că aceasta „minte tot timpul, dar aș vrea să aud o dezmințire de la Elysée în acest caz”.

Garry KasparovFoto: CARLOS COSTA / AFP / Profimedia

„Dacă este adevărat, Macron va avea locuri speciale atât în cărțile de istorie, cât și în Guinness Book”, spune fostul mare șahist, unul dintre oponenții preminenți ai regimului de la Kremlin, care - dealtfel - l-a desemnat drept „agent al străinătății”

„De fiecare dată când vorbește despre Putin, Macron spune ceva și mai rău”, scrie pe Twitter Kasparov, făcând referire la declarația de sâmbătă a președintelui francez, care a spus că Rusia nu trebuie umilită. Kievul a reacționat cu declarație tăioasă a lui Kuleba.

Restul mesajului lui Kasparov:

„Aceste apeluri și discuții despre salvarea aparențelor și înțelegeri cu Putin nu fac decât să-l convingă pe Putin, pe acoliții săi și pe poporul rus că Putin nu va pleca niciodată și că este marele șef pentru totdeauna.

Acesta este elementul fundamental al izolării și disuasiunii pe care această generație de lideri occidentali nu reușește să îl înțeleagă. Este vorba de statut și de percepția alternativelor, nu de concepte democratice precum gradul de aprobare al populației.

Este o chestiune binară: Putin sau fără Putin.

Până când rușii și liderii străini nu se vor angrena serios în idea unei Rusii fără Putin după 22 de lungi ani, aceasta nu va deveni reală.

Fiecare telefon de la Macron este un colac de salvare pentru Putin. Fiecare summit, fiecare înțelegere, îi întărește poziția și, prin urmare, războiul acesta.

Fie acest război este sfârșitul lui Putin, fie este doar un precursor al următorului său război. Occidentul a ignorat acest adevăr în urmă cu 8 ani și a făcut înțelegeri pentru conducte și a refuzat să-l izoleze pe Putin, ceea ce a dus direct la acest război genocidar în Ucraina.

Acum, împăciuitorii vor să o facă din nou. Nebunie.

Macron este îngrijorat de faptul că Putin se confruntă cu înfrângerea, dar este exact ceea ce Putin și toți rușii trebuie să înfrunte înainte ca Rusia să se poată alătura lumii civilizate.

Gata cu iluziile de imperiu. Doar atunci Rusia poate fi o națiune reală, nu o fațadă pentru o organizație mafiotă și o benzinărie cu bombe nucleare.

Putin și Rusia umilită? Poate că nu, dar smeriți, da. Altfel, Rusia nu poate fi o țară rațională. Așa cum scria Erich Fromm, a fi obiectiv, a folosi rațiunea, este posibil doar dacă ai obținut o atitudine de smerenie.”

-------------