Spania urmează să furnizeze Ucrainei rachete antiaeriene și tancuri de luptă Leopard, potrivit unor surse guvernamentale citate duminică de ziarul El Pais, scrie Reuters.

Tanc Leopard 2Foto: kmweg.de

Ministerul spaniol al Apărării este în faza de a finaliza livrarea către Ucraina de rachete antiaeriene de joasă altitudine Shorad Aspide, pe care armata Spaniei le-a înlocuit cu sisteme mai avansate, conform El Pais.

Până acum, Spania a furnizat Ucrainei muniție, echipamente de protecție individuală și armament ușor.

Potrivit surselor publicației spaniole, decizia de suplimentare a ajutorului pentru Ucraina a venit în urma vizitei făcute de premierul Pedro Sanchez în 21 aprilie la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, dar a fost întârziată de complexitatea operațiunii.

De asemenea, Spania ar urma să asigure și antrenamentul militarilor ucraineni, care vor fi instruiți cum să folosească armamentul primit. Antrenamentele vor avea loc în Letonia, unde se află 500 de militari spanioli, în cadrul unei operațiuni a NATO. O a doua fază a antrenamentelor pentru militarii ucraineni ar urma să loc în Spania.