Compania petrolieră italiană Eni și compania spaniolă Repsol ar putea începe să livreze petrol venezuelean în Europa chiar de luna viitoare pentru a compensa efectele sancțiunilor aplicate țițeiului rusesc, au declarat Reuters cinci persoane familiarizate cu această chestiune.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, vor fi reluate schimburile de petrol contra datorie, întrerupte în urmă cu doi ani, când Washingtonul a intensificat sancțiunile împotriva Venezuelei.

Volumul de petrol pe care se așteaptă să îl primească Eni și Repsol nu este mare, a declarat una dintre surse, iar orice impact asupra prețurilor globale ale petrolului va fi modest.

Dar unda verde din partea Washingtonului pentru reluarea fluxurilor de petrol din Venezuela, oprite de mult timp pe ruta către Europa, ar putea oferi un impuls simbolic pentru președintele venezuelean Nicolas Maduro.

Departamentul de Stat al SUA a dat acordul celor două companii de a relua livrările într-o scrisoare, au declarat persoanele respective.

Administrația Joe Biden speră că țițeiul venezuelean poate ajuta Europa să reducă dependența față de Rusia și să redirecționeze o parte din încărcăturile Venezuelei către China.

Un alt obiectiv este să-l convingă pe Maduro să reia discuțiile politice cu opoziția din Venezuela, au declarat pentru Reuters două dintre persoane.

Cele două companii energetice europene, care au societăți mixte cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, pot contabiliza încărcăturile de țiței în contul datoriilor neplătite și al dividendelor întârziate, au precizat persoanele respective.

O condiție cheie, a spus una dintre persoane, a fost ca petrolul primit „trebuie să ajungă în Europa: Nu poate fi revândut în altă parte".

Washingtonul consideră că PDVSA nu va beneficia financiar de pe urma acestor tranzacții fără numerar, spre deosebire de vânzările actuale de petrol ale Venezuelei către China, a spus persoana respectivă.