Forțele ucrainene reușesc să încetinească cu succes operațiunile rusești de încercuire a pozițiilor ucrainene din regiunea Lugansk, precum și atacurile frontale rusești din Severodonețk, prin contraatacuri locale prudente și eficiente în Severodonețk și prin apărarea malului vestic al râului Siversky Doneț, spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialii ucraineni au raportat la că forțele de apărare au respins avansurile rusești în Severodonețk și împiedică în mod activ avansurile rusești asupra Lysychanskului dinspre sud-vest.

Șeful administrației din regiunea Lugansk, Sergei Gaidai, nu a fost de acord cu prognoza Ministerului britanic al Apărării de vineri, potrivit căreia forțele rusești vor cuceri restul de 10% din regiune în următoarele două săptămâni, susținând că forțele ucrainene au suficiente întăriri și echipamente pentru a efectua contraatacuri suplimentare și pentru a-și apăra pozițiile.

Gaidai a remarcat că forțele rusești au încredere în mod eronat în propriile succese, permițând apărătorilor ucraineni să provoace pierderi mari împotriva unităților cecene care nu-și dau seama ce li se întâmplă.

Ucrainenii blochează cu succes masivul angajament rusesc din Severodonețk

Bloggerul militar pro-rus Voenkor Kotyenok Z a susținut că este puțin probabil ca forțele rusești să străpungă apărarea ucraineană din Lysychansk de la Severodonețk (prin continuarea atacurilor frontale și o traversare a râului Siversky Doneț) și va trebui probabil să finalizeze deplasarea de la Popasna dacă speră să captureze Lysychansk.

Voenkor Kotyenok Z a afirmat că forțele ucrainene ar putea împiedica traversarea râurilor rusești din Severodonețk și a subliniat că forțele rusești nu și-au asigurat încă accesul la două autostrăzi cheie către Lysychansk.

În plus, guvernul și armata ucraineană discută despre bătălia de la Severodonețk în termeni din ce în ce mai încrezători și probabil că reușesc să estompeze angajamentul major al armatei rusești, inclusiv aducând rezerve, pentru bătălia crâncenă pentru oraș.

Deși este posibil ca forțele rusești să poată captura Severodonețk și Lysychansk, iar forțele ucrainene să fie probabil mai degradate decât lasă să se înțeleagă declarațiile lui Gaidai, apărarea ucraineană rămâne puternică în acest teatru central.

Rușii au aruncat tot ce au în această bătălie, dar câștigurile lor sunt modeste

Armata rusă și-a concentrat toate resursele disponibile în această singură bătălie pentru a obține doar câștiguri modeste.

În schimb, armata ucraineană își păstrează flexibilitatea și încrederea nu numai pentru a efectua contraatacuri localizate în alte părți ale Ucrainei (cum ar fi la nord de Herson), ci și pentru a efectua contraatacuri eficiente în fața asalturilor rusești din Severodonețk, care ar fi recucerit 20% din oraș în ultimele 24 de ore.

Încrederea guvernului ucrainean în a declara clar că forțele sale pot menține Severodonețk pentru mai mult de două săptămâni și dorința de a conduce contraatacuri locale, mai degrabă decât de a rămâne strict în defensivă, reprezintă o schimbare marcantă față de declarațiile de pe 28 mai, când spunea că forțele ucrainene s-ar putea retrage din Severodonețk pentru a evita încercuirea.

Kremlinul probabil pregătește declararea vreunui fel de victorie

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat vineri că Rusia va continua „operațiunea militară specială" în Ucraina până când Rusia își va atinge toate obiectivele. Peskov a susținut că Rusia a „eliberat" deja multe așezări de la începutul operațiunii.

Oficialii de la Kremlin au început să revină în mod constant la afirmațiile lor inițiale cu privire la succesele invaziei rusești în Ucraina, în contrast cu declarațiile anterioare de la sfârșitul lunii mai, care justificau ritmul lent al războiului.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat, de asemenea, vineri, că forțele rusești iau noi măsuri (nespecificate) pentru a accelera progresul războiului.

Kremlinul stabilește probabil condițiile pentru a anunța un fel de victorie în estul Ucrainei, în timp ce se pregătește pentru un război prelungit.

Moscova nu a renunțat la obiectivele sale politice maximale pentru Ucraina, chiar dacă a fost forțat să își revizuiască în scădere obiectivele militare imediate.

Concluzii cheie de la ISW

  • Forțele ucrainene au desfășurat cu succes contraatacuri locale în Severodonețk, iar progresele Rusiei în ceea ce privește atacurile directe asupra orașului și operațiunile mai ample de încercuire a acestuia rămân lente.
  • Apărarea ucraineană din estul Ucrainei rămâne eficientă.
  • Forțele ruse au lansat o serie de operațiuni ofensive nereușite la sud-vest de Izium și în zona Lyman.
  • Trupele de invazie au continuat să apere pozițiile ocupate anterior în jurul orașului Harkov și au lansat atacuri cu rachete și artilerie împotriva apărătorilor ucraineni.
  • Forțele Moscovei nu au încercat să lanseze atacuri asupra așezărilor din Herson și din regiunea Zaporojie, dar au continuat să tragă asupra pozițiilor ucrainene în tot sudul țării.
  • Kremlinul se confruntă cu creșterea activității partizanilor în sudul Ucrainei, în ciuda eforturilor Rusiei de a restricționa circulația și accesul la telecomunicații.
  • Oficialii ucraineni continuă negocierile pentru un schimb de prizonieri ai apărătorilor din Mariupol capturați.

Ultima hartă realizată de ISW cu frontul din Ucraina:

-------------