Cancelarul austriac Karl Nehammer a făcut duminică apel la o etapă intermediară între cooperare și aderarea deplină la Uniunea Europeană pentru țări precum Ucraina și Moldova, transmite Reuters.

Karl Nehammer și Volodimir ZelenskiFoto: DRAGAN TATIC / AFP / Profimedia

Așa-numitul „spațiu pregătitor" ar permite țărilor să atingă standardele Uniunii Europene, similar Spațiului Economic European (SEE) sau Acordului European de Liber Schimb (AELS), a afirmat Nehammer.

„Suntem uniți de același obiectiv, ne dorim cu toții o Ucraină puternică, independentă și de succes din punct de vedere economic", a declarat Nehammer într-o declarație emisă de biroul cancelarului.

„În prezent, Ucraina se luptă pentru supraviețuirea sa politică și teritorială. Toate eforturile noastre vizează în primul rând să punem capăt războiului de agresiune rusesc. Într-o astfel de fază, o aderare rapidă și completă la Uniune nu poate fi oricum o problemă urgentă."

Nehammer a declarat că emoția trebuie scoasă din dezbaterea actuală privind aderarea Ucrainei la UE, adăugând că o aderare rapidă a Ucrainei „nu este realistă".

„Ar trebui să creăm un spațiu european de pregătire, care va face posibilă consolidarea cooperării cu UE pas cu pas și o mai bună adaptare la standardele europene", a spus Nehammer.

Austria a urmat o cale similară timp de decenii cu acorduri europene de liber schimb înainte de a adera la UE în 1995, a precizat el.

Ucraina s-a săturat de „soluții speciale" și de modele separate pentru integrarea sa în Uniunea Europeană și dorește o aderare deplină, a declarat luna trecută ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Nehammer a mai spus că susține ideea președintelui francez Emmanuel Macron de a stabili un nou tip de comunitate politică europeană a țărilor care aspiră să adere la bloc sau care doresc legături mai strânse și aderarea la valorile UE.

Kievul și-a exprimat îngrijorarea că o astfel de comunitate ar putea fi folosită ca o alternativă la aderare.