Comandamentul rusesc a aruncat în lupta pentru Severodonețk soldați mobilizați în autoproclamata republică Lugansk, slab echipați și instruiți, pentru a limita pierderile forțelor regulate, o tactică folosită de Rusia și în Siria, potrivit evaluării de duminică dimineața de la ministerul britanic al apărării.

Orasul Severodonetk unde au loc lupte greleFoto: Alexander Reka / TASS / Profimedia

Ce spun serviciile secrete militare britanice:

  • În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au contraatacat în disputatul oraș Severodonețk din estul Ucrainei, reducând probabil elanul operațional pe care forțele rusești îl obținuseră anterior prin concentrarea unităților de luptă și a puterii de foc.
  • Forțele rusești angajate în această zonă includ personal mobilizat din rezerva forțelor separatiste ale autoproclamatei Republici Populare Lugansk, controlată de Rusia.
  • Aceste trupe sunt slab echipate și instruite și nu dispun de echipament greu în comparație cu unitățile rusești regulate.
  • Utilizarea forțelor de infanterie proxy (auxiliare) pentru operațiuni urbane este o tactică rusă observată anterior în Siria, unde Rusia a folosit Corpul V al armatei siriene pentru a ataca zonele urbane.
  • Această abordare indică probabil o dorință de a limita pierderile suferite de forțele regulate rusești.

-------------