Președintele rus Vladimir Putin a reacționat pentru prima dată după anunțul Statelor Unite privind furnizarea unui nou ajutor militar către Ucraina, care include și sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie. El a susținut că forţele antiaeriane ruse au doborât zeci de "arme" livrate Ucrainei de alte state şi "le sparg ca pe nuci".

Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Liderul de la Kremlin a făcut aceste remarci într-un interviu acordat televiziunii naționale, a precizat RIA.

"Rusia se descurcă cu ușurință și distruge deja armele furnizate de americani", a susținut Vladimir Putin, potrivit unui scurt fragment din interviul pentru postul de televiziune "Rossia-1", fragment difuzat sâmbătă, conform Reuters.

"Sistemele noastre antiaeriene le zdrobesc ca pe nuci. Zeci au fost distruse", a spus Putin.

Agenţia de presă rusă RIA Novosti, cea care a difuzat prima dată aceste afirmaţii, a citat răspunsul lui Vladimir Putin la o întrebare referitoare la armele livrate Ucrainei de SUA și alte ţări. Chiar dacă tipul exact de arme nu a fost precizat în fragmentul difuzat sâmbătă, Rusia a susţinut de mai multe ori că a distrus atât aeronave, cât şi rachete lansate de Ucraina.

Prima parte a interviului lui Putin a fost difuzată vineri şi încă una va fi difuzată duminică, potrivit TASS. În anunţul postului de televiziune se spune că Putin va răspunde la întrebări legate de livrările de arme din SUA pentru Ucraina.

Statele Unite au anunțat în această săptămână că vor trimite Ucrainei patru sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie, pe care Pentagonul le-a prepoziționat deja în Europa pentru o livrare rapidă.

Departamentul Apărării al SUA a anunțat că președintele Biden a autorizat un nou ajutor militar către Ucraina în valoare de circa 700 de milioane de dolari. „Această autorizație este a unsprezecea de retragere a echipamentelor din inventarele Departamentului Apărării pentru Ucraina începând din august 2021”, notează Pentagonul.

Ajutorul include patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 HIMARS.

Sistemul M142 HIMARS permite lansarea de rachete multiple de precizie, ghidate de precizie. Împreună cu sistemul HIMARS, departamentul include și munițiile pentru a fi utilizat cu HIMARS, rachete care sunt capabile să lovească o țintă la mai mult de 40 de mile (64km) distanță.

Lista ajutorului militar american către Ucraina

Pe lângă cele patru sisteme HIMARS, acest ultim pachet de echipamente pentru Ucraina va include și alte echipamente și muniții:

  • 5 sisteme radar de contraartilerie;
  • 2 radare de supraveghere aeriană;
  • 1.000 de rachete Javelin și 50 de unități de lansare
  • 6.000 de arme antiblindate;
  • 15.000 obuze de artilerie de 155 mm;
  • 4 elicoptere Mi-17;
  • 15 vehicule tactice;
  • piese de schimb și echipamente suplimentare.