Forțele rusești au avansat în Severodonețk, oraș strategic din estul Ucrainei, dar soldații ucraineni încă rezistă acolo vineri, ziua când asaltul Rusiei asupra vecinului său a intrat în cea de-a 100-a zi.

O bombă neexplodată în fața unei clădiri distruse din Mariupol, UcrainaFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de vineri, ziua 100 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:30Noul material LIVE, cu informațiile de sâmbătă, îl găsiți aici. (articolul de față nu va mai fi actualizat)

01:15 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că următoarele câteva săptămâni pot fi determinante pentru soarta războiului din Ucraina, el estimând că în această etapă a războiului Ucraina va înregistra mai multe pierderi de vieţi omeneşti decât în cea precedentă.

00:35Contraatacurile ucrainene au recucerit 20% din Severodonețk: „Infanteria rusă pur și simplu va fugi”

00:15 Ucraina a cerut Germaniei submarine: „Vom rezista până la victorie”

00:05Putin susţine că Rusia nu împiedică exportul de grâu din Ucraina: „Vă rog, cea mai uşoară cale este prin Belarus. Nimeni nu împiedică asta”

23:46Un cetăţean francez a fost ucis „în lupte” în Ucraina, a anunţat vineri Ministerul de Externe de la Paris, transmițând totodată „condoleanţe familiei sale”.

Identitatea acestuia nu a fost comunicată şi nici locul unde şi-a pierdut viaţa, dar potrivit unei surse citate de AFP bărbatul era „un combatant” ce se alăturase voluntarilor străini veniţi să lupte împreună cu ucrainenii.

Și postul de radio francez Europe 1 a vorbit joi despre un „prim luptător francez” ucis în Ucraina, „rănit mortal de tiruri de artilerie” în regiunea Harkov (nord-est), citează News.ro. „Tânărul se alăturase legiunii internaţionale de apărare a Ucrainei şi participa la lupte împotriva armatei ruse”, potrivit Europe 1.

Macron: „Putin a făcut o greșeală istorică”

22:55 Președintele francez Emmanuel Macron a estimat vineri că omologul său rus Vladimir Putin a comis „o eroare istorică și fundamentală” atacând Ucraina și că liderul de la Kremlin este astăzi „izolat”.

21:52VIDEO Luptătorii Legiunii Internaționale au ajuns la Severodonețk pentru a întări apărarea ucraineană: „Luptăm de partea dreptății”

21:31 În Germania, parlamentul a aprobat modificarea Constituţiei pentru a permite investiţii de 100 de miliarde de euro în apărare

21:18 VIDEO Televiziunile rusești avertizează că țara ar putea fi atacată de Germania și Japonia

20:59Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, despre posibilitatea ca Rusia să intre în conflict cu NATO: „Nu vedem astfel de intenţie. Nu au nici interes, nu au nici capabilităţi”

20:27Situație „critică” la Zaporojie. Cea mai mare centrală nucleară din Europa se confruntă cu o penurie de piese de schimb, potrivit agenției de informații militare a Ucrainei.

20:25Doi jurnalişti Reuters au fost răniţi, şoferul lor a murit, după ce maşina în care erau a fost atacată în estul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei de presă.

19:55Poliția ucraineană a deschis 16 anchete penale privind acuzații de agresiuni sexuale comise de soldații ruși asupra civililor, a informat ministrul ucrainean adjunct de interne, Kateryna Pavlichenko.

Potrivit acesteia, aproximativ 50 de plângeri cu privire la violențe sexuale comise de trupele ruse au fost primite de poliție. „Cât despre agresiunile sexuale împotriva civililor, acesta este un subiect foarte dificil. Un subiect despre care, de regulă, victimele nu vor să vorbească, din cauza fricii și durerii prin care au trecut... vor să uite cât mai repede” - a arătat ea.

Presupusa iubită al lui Putin, sancționată de UE

19:11Alina Kabaeva, presupusa iubită a lui Vladimir Putin, este printre persoanele împotriva cărora Uniunea Europeană a impus sancțiuni.

19:07Raport cinic al Rusiei care „anchetează crimele ucrainenilor din Mariupol”

Pe contul oficial de Telegram al autoproclamatei republici separatiste pro-ruse Donețk a fost distribuită vineri o informare referitoare la investigațiile pe care Rusia le-ar efectua cu privire la crime ce ar fi fost comise de forțele ucrainene în zone din Ucraina ce sunt în prezent ocupate de Rusia.

Pe site-ul așa-numitului Comitet de Investigații al Federației Ruse se precizează că, în cadrul unei reuniuni la Mariupol, s-a „stabilit implicarea a încă șase oficiali de securitate (ucraineni)” în ceea ce se susține că sunt crime comise în oraș și că „alți nouă au fost arestați și supuși răspunderii penale”. Comitetul îi enumeră pe acești „inculpați”, precum și unitățile militare ucrainene de care aceștia aparțin.

18:56Ministerul rus al Apărării a acuzat, vineri, Marea Britanie îi ajută pe ucraineni să „regizeze videoclipuri. Potrivit BBC, Rusia susţine că videoclipurile au fost filmate în estul Ucrainei şi arată forţele ucrainene folosind arme occidentale care sunt „foarte eficiente” în bătălii false.

18:35Un cetățean francez a fost ucis „în luptele” din Ucraina, a anunțat vineri ministerul de Externe francez, fără alte detalii.

18:32Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a încă 41 de cetățeni canadieni, ca răspuns la sancțiunile anunțate de Ottawa împotriva mai multor ruși.

Canada a vizat recent 21 de apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin şi patru instituţii financiare şi bănci din Rusia, într-un nou val de sancţiuni ca represalii pentru invadarea Ucrainei.

18:26 Imagini cu o dronă ucraineană care aruncă o grenadă și reușește să avarieze un transportor de trupe blindat al rușilor undeva în regiunea Zaporojie:

17:45Serghei Lavrov va merge în Serbia săptămâna viitoare, după ce președintele acestei țări, Aleksandar Vucic, a anunţat că a obţinut - după o discuţie cu omologul său rus Vladimir Putin - un acord „foarte favorabil” pentru achiziţia de gaz rusesc.

17:37 Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că în luna iunie va trimite în Ucraina trei experţi în drepturile omului pentru a investiga presupusele încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului.

Potrivit unui comunicat al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, în perioada 7-16 iunie comisarii, care sunt membri ai comisiei internaţionale independente de anchetă a ONU privind Ucraina, vor merge în mai multe localități, între care Liov, Kiev, Harkov şi Sumî, pentru a obţine informaţii directe despre presupusele încălcări ale drepturilor omului şi abuzuri, precum şi încălcări ale dreptului umanitar internaţional.

17:12Slovacia spune că va fi cel mai puternic lovită de sancţiunile UE asupra petrolului rusesc şi că se aşteaptă la solidaritate din partea Bruxellesului pentru a diminua impactul, scrie Reuters.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Slovacia a încercat să obţină o derogare de trei ani în privinţa comerţului cu petrol şi produse petroliere ruseşti, însă nu a reuşit. "Embargoul a fost aprobat într-o variantă cu impact direct asupra pieţei pentru combustibili şi producţiei acestora din Slovacia. În cadrul solidarităţii declarate, ne aşteptăm la acces individual la resurse din partea REPower EU", a transmis ministerul.

Varianta finală a sancţiunilor permite Slovaciei să continue importul de ţiţei din Rusia via conducta Drujba, dar după opt luni acesta va putea fi utilizat doar pentru producţia destinată pieţei interne şi exportului de produse petroliere în Cehiaa, pentru încă 10 luni, a explicat ministerul slovac.

Singura rafinărie din Slovacia, Slovnaft, funcţionează cu petrol rusesc.

Care sunt țările lumii ce au ajutat Ucraina cu armament și tehnică militară în cele 100 de zile de război

17:08VIDEO Propagandiștii ruși filmau un atac cu rachete temobarice. La nici un minut de la prima lansare, toți au luat-o la fugă

17:00Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a postat vineri un mesaj pe Telegram pentru a marca 100 de zile de război declanșat de Rusia, el declarându-se convins că bunătatea și dreptatea vor învinge, conform The Guardian.

  • "100 de zile de război barbar al Rusiei pentru a distruge Ucraina și ucrainenii...
  • (...) Stăm și luptăm toți împreună. Fiecare la locul lui. Ne admirăm forțele armate. Ne vom elibera pământul de barbarii ruși care au venit la el!
  • Da, va fi greu. Dar cred că fiecare dintre noi va trece cu demnitate prin aceste încercări. Pentru că acesta este un război al răului și al binelui. Și bunătatea și dreptatea încă înving".

16:33Poliția Națională a Ucrainei îi concediază pe ofițerii rămași în teritoriile ocupate de Rusia, conform The Kyiv Independent.

Șeful Poliției Naționale, Ihor Klymenko, a declarat că polițiștilor rămași în teritoriile ocupate de ruși le-a fost acordat un răgaz de timp pentru a se muta în regiunile țării controlate de Ucraina, iar cei care nu au făcut asta sunt acum concediați. El a adăugat că poliția a deschis peste 60 de dosare în care sunt vizați ofițeri de poliție suspectați de colaborare cu forțele ruse.

16:13 O hartă întocmită de comunitatea OSINT și care arată care sunt țările lumii care au ajutat cu armament și tehnică militară Ucraina în cele 100 de zile de război.

Pe hartă România apare colorată cu albastru - a ajutat Ucraina cu armament ușor, muniție și echipamente de protecție, dar fără a trimite și echipamente militare grele precum celelalte state din zonă:

15:57 Ucraina a acordat cetățenie cunoscutului jurnalist rus Alexander Nevzorov, care a fugit din Rusia împreună cu soția sa după ce a denunțat invazia Kremlinului în Ucraina.

Rusia a cerut arestarea lui Nevzorov, acuzându-l că a răspândit informații false despre ceea ce Moscova prezintă ca fiind „operațiunea sa militară specială" în Ucraina. El și soția sa au fugit din Rusia în luna martie.

Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat că autoritățile de la Kiev au acordat cetățenia lui Nevzorov și soției sale, Lidia. Nevzorov a confirmat că a primit cetățenia ucraineană într-un mesaj pe Telegram, spunând că războiul Rusiei este o crimă și Ucraina este victima sa.

Zelenski: Victoria este a noastră

15:37 Cum evoluat frontul din Ucraina în cele 100 de zile:

15:31 Progresele în ceea ce privește candidaturile Finlandei și Suediei la aderarea la NATO înainte de summitul NATO de luna aceasta de la Madrid depind de răspunsul acestora la cererile Turciei, a declarat vineri un purtător de cuvânt al lui Tayyip Erdogan.

Stockholm și Helsinki au solicitat luna trecută să se alăture Alianței, dar s-au confruntat cu opoziția Turciei, care le-a acuzat că susțin și adăpostesc militanți kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriste.

În timp ce Suedia și Finlanda au afirmat că discuțiile cu Turcia vor continua pentru a rezolva disputa, Erdogan a declarat miercuri că Ankara nu a primit nicio propunere privind cererile sale, care includ oprirea sprijinului pentru grupurile pe care Turcia le consideră teroriste, extrădarea suspecților căutați de Turcia și ridicarea embargourilor privind exportul de armament impuse Ankarei.

15:30VIDEO Mesajul lui Zelenski în ziua 100 a războiului. „Victoria este a noastră”

15:22 Cum arată acum centrul orașului Mariupol:

Lukașenko pune condiții pentru a permite tranzitul grâului ucrainean

15:04 Belarusul este gata să permită tranzitul grâului ucrainean către porturile de la Marea Baltică, dacă i se va permite să expedieze mărfuri belaruse din aceste porturi, a spus Alexander Lukașenko.

14:44 Comitetul Internațional al Crucii Roșii a spus că amploarea distrugerilor din Ucraina „sfidează orice înțelegere", mesajul depășind linia neutră pe care se menține de obicei CICR.

14:05 În cele 100 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina, la Kiev au fost uciși 95 de civili, între care 4 copii, potrivit administraţiei militare, care spune că rușii au lansat zeci de rachete în regiunea Kiev, dintre care 28 au lovit capitala. De asemenea, au fost avariate 233 de clădiri rezidențiale, 36 de case, 46 de școli și 29 de grădinițe, conform anunțului făcut vineri de autoritățile ucrainene.

14:01Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, în ziua 100 a războiului, că Rusia își va continua „operațiunea militară specială” în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse, potrivit Al Jazeera.

„Unul dintre obiectivele principale ale operațiunii este protejarea oamenilor din Republică Populară Donețk și Republica Populară Lugansk. Au fost luate măsuri pentru a le asigura protecția și s-au obținut anumite rezultate”, a susținut Peskov.

Metallica a strâns 1 milion de dolari pentru hrănirea refugiaților ucraineni

13:56Metallica a anunțat că a strâns un milion de dolari pentru organizația World Central Kitchen și inițiativa lor #ChefsForUkraine prin care sprijină persoanele strămutate în interiorul și în afara Ucrainei, oferind mese calde.

Începând din anul 2010, organizația non-profit World Central Kitchen oferă mese gratuite victimelor catastrofelor natuale.

13:51 Potrivit reputatului site Oryx, ce urmărește desfășurarea războiului, există confirmări vizuale pentru 750 de tancuri pierdute de armata rusă în Ucraina:

13:26 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat vineri că majorarea cheltuielilor militare germane înseamnă că această țară se remilitarizează și că acest lucru ar crește riscurile de securitate.

„Percepem declarația cancelarului german (Olaf Scholz) ca pe o nouă confirmare a faptului că Berlinul a stabilit un curs pentru o remilitarizare accelerată a țării. Cum s-ar putea sfârși acest lucru? Din păcate, acest lucru este bine cunoscut din istorie", a declarat Maria Zaharova.

Bilanțul pierderilor celor două armate după 100 de zile

13:12 În ciuda fluxului constant de arme dinspre aliați, soldații ucraineni tot nu au destule, ajungând chiar la folosirea unei mitraliere din anul 1927 (VIDEO), modernizată cu un sistem optic modern și un amortizor.

12:54Bilanțul armatelor după trei luni de război: Câte tancuri, avioane, elicoptere și drone au pierdut Rusia și Ucraina

12:32 Liderul belarus Alexandr Lukașenko a declarat vineri că Belarusul este pregătit să discute despre un posibil tranzit al cerealelor ucrainene prin Belarus. "Acum toată lumea caută logistică... Bine, putem discuta. Nu ne deranjează: aduceți-o prin Belarus, dar trebuie să existe compromisuri", a spus Lukașenko, citat de ziarul local "Belarus Today".

12:28 Ministrul ucrainean al apărării: NATO ar trebui să ia în considerare ideea de a acorda Ucrainei statutul de membru „de facto” și nu „de jure” al Alianței

12:17Războiul din Ucraina nu va avea un învigător, consideră coordonatorul ONU pentru această țară, Amin Awad. „Avem nevoie de pace. Acest război trebuie să înceteze”, a spus el, în contextul în care negocierile dintre Kiev și Moscova au ajuns într-un punct mort.

12:09Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, spune că „ucrainenii folosesc în mod activ armele furnizate de SUA împotriva populației civile”, susținând că „Washingtonul este obligat să răspundă pentru utilizarea armelor furnizate Ucrainei împotriva civililor”, potrivit TASS.

Declarație delirantă a lui Medvedev despre Apocalipsă

11:56Ambasadorul Ucrainei la Ankara a declarat vineri că Turcia se numără printre țările care cumpără cereale pe care Rusia le-a furat din Ucraina, transmite Reuters.

Ambasadorul Vasyl Bodnar a mai spus reporterilor că a cerut ajutorul autorităților din Turcia și Interpolului pentru a investiga cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele teritoriale turcești.

11:27 În cele 100 de zile de război, peste 400 de kilometri de drumuri au fost avariate, iar aproape 70 de școli și 50 de grădinițe au fost distruse în regiunea Lugansk, în urma bombardamentelor rușilor, conform guvernatorului Sergei Gaidai, citat de Al Jazeera.

De asemenea, au fost distruse 33 de spitale și 237 de ambulatorii rurale dotate cu echipamente medicale de ultimă generație.

„Astăzi, toate acestea sunt distruse de artileria inamică, iar aparatele angiograf și computerele tomograf sunt duse în „Republica Populară””, a adăugat Gaidai, referindu-se la Republica Populară Lugansk, înființată de forțele separatiste susținute de Rusia și recunoscută de Moscova ca stat independent.

11:22 Dmitri Medvedev a făcut într-un interviu la Al Jazeera o declarație delirantă despre sfârșitul lumii:

„Este ceva ce s-a întâmplat deja. Există diferite moduri de a privi lucrurile, dar putem presupune că 'Călăreții Apocalipsei' sunt pe drum și că toată speranța este în Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic."

11:13VIDEO Imagini rare cu sistemele antiaeriene S-300 ale Ucrainei în acțiune. Ar fi doborât o dronă „secretă” a rușilor

Bombardamente grele ale trupelor de invazie în Lugansk

11:07 Incendiu violent la centrul de afaceri Grand Setun Plaza din Moscova:

10:50Ucraina nu intenționează să folosească sistemele de rachete cu lansare multiplă pe care le primește de la Statele Unite pentru a ataca clădiri din Rusia, a declarat vineri unul dintre consilierii apropiați ai președintelui Volodimir Zelenski.

„Ucraina duce un război defensiv și nu intenționează să folosească MLRS pentru a ataca în interiorul Rusiei. Partenerii noștri știu unde sunt folosite armele lor”, a declarat Mihailo Podolyak într-o postare pe Twitter. (Reuters)

10:43Forțele ruse continuă să lanseze atacuri aeriene și cu artilerie în regiunea Lugansk, distrugând infrastructura civilă, scrie The Kyiv Independent.

Recentele atacuri ale Rusiei au distrus zeci de clădiri în orașe din regiunea Lugansk, inclusiv infrastructura și patru mașini ale unei stații de pompieri din orașul Lisiciansk, a transmis vineri guvernatorul regiunii, Sergei Gaidai.

Potrivit șefului administrației militare din Lisiciansk, Oleksandr Zaika, în urma atacurilor forțelor ruse infrastructura și clădirile rezidențiale din oraș au fost distruse în proporție de 60%.

Rușii nu au realizat niciun obiectiv strategic în 100 de zile de război

10:13Trăiască microcipul sovietic - cel mai mare microcip din lume!", scrie pe Twitter Max Seddon, șeful biroului pentru Rusia al publicației britanice Financial Times și co-autor al unui material ce arată cum sancțiunile occidentale amenință să îngenuncheze industria tehnologică rusă.

09:50 De la declanşarea războiului din Ucraina și până în 2 iunie, la ora 24.00, au intrat în România 1.106.355 de cetăţeni ucraineni, conform datelor transmise vineri de Poliția Română de Frontieră. Joi, 8.029 de cetăţeni ucraineni au intrat în țara noastră, în scădere cu 22,2% faţă de ziua precedentă.

09:33 Rusia nu a atins niciun obiectiv strategic în 100 de zile de război, iar pentru a obține orice formă de succes are nevoie de investiții uriașe în resurse umane și echipamente, afirmă ministerul britanic al apărării

09:11 Organizația Națiunilor Unite a confirmat 9.151 de victime civile în Ucraina de la începutul conflictului, pe 24 februarie, până pe 2 iunie.

Această cifră include 4.169 de persoane ucise și 4.982 de persoane rănite, a precizat Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) în ultimul său bilanț al victimelor civile, menționând că cifrele reale sunt probabil „considerabil mai mari".

„Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost provocate de utilizarea armelor explozive cu o zonă de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și lovituri aeriene”, a precizat OHCR. (Al Jazeera)

ISW: Rușii au făcut progrese mărunte și costisitoare în est

08:54 Aproximativ 50 de ambasade și-au reluat activitatea la Kiev, a afirmat Zelenski.

„Din ce în ce mai multe ambasade își reiau activitatea normală la Kiev. La acest moment este vorba de 50 dintre ele", a spus el, adăugând că acest lucru nu este important doar la nivel diplomatic, ci și simbolic.

„Fiecare nouă ambasadă care revine în capitala noastră este o dovadă a credinței în victoria noastră. Credința că Ucraina va fi capabilă să își apere statalitatea în acest război dezlănțuit pe pământul nostru de către Federația Rusă", a adăugat el.

08:45 Forțele ucrainene afirmă că au înregistrat progrese semnificative în timpul unei ofensive împotriva pozițiilor rusești din regiunea sudică ocupată Herson.

„În regiunea Herson, forțele armate au eliberat 8 kilometri de teritoriu ocupat", a postat joi noapte pe Telegram unitatea de apărare teritorială AZOV Dnipro.

Forțele ucrainene au lansat ofensiva în Herson din mai multe puncte de sprijin din nord la sfârșitul săptămânii trecute. De atunci, au existat puține informații despre operațiune, dar se pare că forțele ucrainene au cucerit o serie de sate din partea de nord a Hersonului și au consolidat un cap de pod peste râul Inhuleț. (CNN)

08:07 Institutul pentru Studiul Războiului: Trupele de invazie au făcut joi progrese mărunte și costisitoare în estul Ucrainei. Haos în rândul trupelor pro-ruse din Donețk, unde sunt raportate mobilizări forțate și beții în masă.

07:33Flota rusă din Pacific a lansat o serie de exerciții care vor dura o săptămână, la care vor participa peste 40 de nave și până la 20 de avioane, potrivit ministerului rus al apărării, citat de agențiile de presă.

Ministerul spune că exercițiile, care vor avea loc în perioada 3-10 iunie, vor implica, printre altele, „grupuri de nave împreună cu aviația navală care vor lua parte la operațiuni de căutare a submarinelor (inamice)”.

Recapitularea de vineri dimineață a evenimentelor recente:

  • Forțele ucrainene au avut un oarecare succes în lupta cu rușii în orașul Severodonețk, dar situația militară generală din regiunea Donbas nu s-a schimbat, a declarat Zelenski.
  • Trupele rusești din estul Ucrainei încearcă să avanseze spre sud, spre orașele cheie deținute de ucraineni, Kramatorsk și Sloviansk, a declarat guvernatorul regiunii Donețk.
  • Civilii se adăpostesc de bombardamentele rusești sub o uzină chimică din Severodonețk, iar autoritățile se tem că aceasta ar putea avea încă stocuri de materiale periculoase, a declarat guvernatorul regional.
  • Washingtonul intenționează să vândă Ucrainei patru drone care pot fi înarmate cu rachete Hellfire, potrivit unor surse. Kremlinul a declarat că acestea nu vor avea niciun impact asupra operațiunii sale militare.
  • Forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a spus joi președintele ucrainean
  • SUA a adoptat noi sancțiuni, printre țintele vizate numărându-se mai multe iahturi legate de Vladimir Putin, un oligarh care conduce un important producător de oțel și Maria Zaharova
  • Rusia a calificat drept „autodistructivă" decizia Uniunii Europene de a elimina în mare parte importurile de petrol rusesc.
  • Ucraina a majorat rata dobânzii-cheie la 25% de la 10% pentru a combate inflația de două cifre și a proteja hrivna, în condițiile în care unele activități comerciale revin.
  • Uniunea Europeană și-a dat aprobarea finală pentru noi sancțiuni împotriva petrolului rusesc și a băncii de top Sberbank, după multe dispute cu Ungaria.
  • Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să își intensifice livrările de arme.
  • Rusia a declarat că nu exclude o întâlnire între Putin și Zelenski.
  • Ucraina colaborează cu partenerii internaționali pentru a crea o misiune susținută de ONU pentru a restabili rutele de navigație din Marea Neagră, a declarat ministerul său de externe.
  • Kremlinul spune că Rusia nu are niciun plan de a închide „fereastra" către Europa pe care țarul Petru cel Mare a încercat să o deschidă în urmă cu 300 de ani, în ciuda sancțiunilor grele.
  • Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat joi, după o „întâlnire grozavă” cu președintele american Joe Biden, că „trebuie să fim pregătiți” pentru un război pe termen lung”, dar conflictul din Ucraina se va încheia „la masa negocierilor”.

Moscova pune restricții pe exporturile sale de gaze nobile

07:07 Peste 48.000 de copii s-au născut în Ucraina, de la începutul războiului, anunţă Ministerul Sănătăţii

06:39 Rusia, lovită puternic de sancţiuni, a restricţionat exporturile de gaze nobile, cum ar fi neonul, un ingredient cheie pentru fabricarea cipurilor

06:22100 de zile de război - Un material de sinteză cu efectele invaziei declanșate de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie

00:55 Deși Zelenski și alți oficiali de la Kiev au cerut Occidentului avioane de luptă încă din primele zile ale invaziei rusești, un pilot ucrainean spune că în prezent țara sa are mai mare nevoie de o altă armă: rachete sol-aer

00:31 Rușii care au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl au furat 698 de calculatoare, 344 de vehicule, 1.500 de detectoare de radiație, software de neînlocuit și aproape toate echipamentele de stingere a incendiilor.

--------