Pe contul oficial de Telegram al autoproclamatei republici separatiste pro-ruse Donețk a fost distribuită vineri o informare referitoare la investigațiile pe care Rusia le-ar efectua cu privire la crime ce ar fi fost comise de forțele ucrainene în zone din Ucraina ce sunt în prezent ocupate de Rusia, relatează The Guardian.

Tanc rusesc in MariupolFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Pe site-ul așa-numitului Comitet de Investigații al Federației Ruse se precizează că, în cadrul unei reuniuni la Mariupol, s-a „stabilit implicarea a încă șase oficiali de securitate (ucraineni)” în ceea ce se susține că sunt crime comise în oraș și că „alți nouă au fost arestați și supuși răspunderii penale”. Comitetul îi enumeră pe acești „inculpați”, precum și unitățile militare ucrainene de care aceștia aparțin.

Ce se spune în raportul acestui comitet rus:

  • „Se observă că o parte însemnată a crimelor contra civililor e comisă cu un cinism deosebit. Trecători oarecare sau persoane care acordau asistență medicală rudelor rănite sau altor localnici au fost supuși represaliilor.
  • Șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, după ce a ascultat despre circumstanțele acestor crime individuale, a adăugat că acțiunile reprezentanților batalioanelor naționale ucrainene depășesc uneori brutalitatea soldaților Wehrmacht din timpul Marelui Război Patriotic.
  • El a subliniat necesitatea unei reflectări detaliate în aceste dosare a informației că executanții ordinelor comandamentului ucrainean în ce privește bombardamentele și uciderea țintită a civililor erau conștienți de natura criminală a faptelor”.

Raportul mai susține, fără a furniza vreo dovadă, că în Mariupol „aproximativ 70% dintre locuințe au fost grav avariate de grupările armate ucrainene”.

Orașul-port ucrainean Mariupol a fost asediat de forțele ruse timp de mai bine de două luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Orașul de la Marea Azov a căzut complet în mâinile rușilor la mijlocul lunii mai.

____