Volodimir Zelenski a cerut primarilor din SUA să pună capăt legăturilor de "înfrățire" dintre orașele americane și cele rusești, relatează Ukrinform.

Volodimir ZelenskiFoto: ukrinform.net

Declarația a fost făcută de președintele ucrainean în discursul său video adresat participanților la cea de-a 90-a reuniune anuală a Conferinței primarilor din Statele Unite.

„Lumea a văzut diverse tiranii. În momente diferite. Sub diferite flamuri. Și toate sunt unite de faptul că disprețuiesc drepturile și libertățile oamenilor obișnuiți. Tiranii nu recunosc drepturile și libertățile autorităților locale. Și, de obicei, oamenii liberi din orașe, care încă aleg libertatea, sunt cei care pun capăt istoriei tiranilor. Și pentru a pune capăt la acest lucru, tiranilor nu trebuie să li se permită să se bucure de legături cu lumea liberă. Orice fel de legături", a declarat Zelenski.

Potrivit acestuia, zeci de orașe americane întrețin așa-numita „înfrățire" cu orașele din Federația Rusă, și anume Chicago cu Moscova, Jacksonville cu Murmansk, San Diego cu Vladivostok, Albany cu Tula.

„Ce vă oferă aceste conexiuni? Probabil că nimic. Dar ele oferă Rusiei posibilitatea de a spune că nu este izolată, chiar și după ce a început un astfel de război", a remarcat președintele Ucrainei.

Unele dintre cele mai mortale rachete rusești, a spus Zelenski, sunt proiectate și fabricate la Ekaterinburg care este încă un oraș înfrățit cu San Jose.

Una dintre brigăzile rusești care au comis atrocități împotriva civililor ucraineni la Bucha este din Khabarovsk Krai din Rusia, iar orașul Khabarovsk este încă un oraș înfrățit cu Portland, a continuat el.

Potrivit lui Zelenski, trebuie crescută presiunea asupra Rusiei: „Nu o ajutați să se justifice. Nu mențineți legăturile cu ea. Și vă rog să nu le permiteți celor care au devenit criminali să vă numească frații și surorile lor".

-----------