Principalul aeroport din Sri Lanka a dat sâmbătă asigurări că nu guvernul țării se află în spatele deciziei de a bloca la sol un avion al companiei ruse Aeroflot, fapt care a dus la un protest diplomatic din partea Moscovei, transmite AFP.

Avion AeroflotFoto: DreamsTime

Avionul Airbus A330 a fost reținut la sol pe Aeroportul Internațional Bandaranaike joi, în ziua în care a sosit de la Moscova, după o hotărâre judecătorească a unei instanțe din capitala srilankeză Colombo.

Zborul SU289 trebuia să zboare spre capitala Rusiei cu 191 de pasageri și 13 membri ai echipajului la bord.

Șeful ambasadei la Moscova a Sri Lanka a fost convocat vineri la Ministerul rus de Externe, unde i s-a comunicat „un protest", potrivit agenției ruse de presă TASS.

Departamentul de Aeroporturi și Aviație, care administrează Aeroportul Bandaranaike, a declarat că disputa a fost „de natură pur comercială" și a precizat într-o declarație că nu ar trebui să fie în centrul tensiunilor diplomatice.

Decizia de a bloca avionul la sol a fost luată de Tribunalul Comercial Columbo, care a fost sesizat cu o dispută comercială a unei companii aeriene irlandeze, Celestial Aviation Trading 10 Limited.

O audiere este programată pentru miercuri în acest caz.

Avionul este parcat pe Aeroportul Internațional Bandaranaike, la nord de Colombo, iar pasagerii săi au fost cazați în hoteluri.

Compania aeriană Aeroflot și-a suspendat toate zborurile internaționale în martie, ca urmare a sancțiunilor occidentale împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

Zborurile către Colombo au fost reluate în luna următoare.

Autoritatea rusă pentru aviație civilă a recomandat companiilor aeriene, ale căror avioane sunt în mare parte luate în leasing de la firme europene sau din alte țări, să suspende zborurile internaționale pentru a evita confiscarea. (foto articol DreamsTime)

-----------