​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul Nikolaev din sudul țării, în timpul unei călătorii de lucru în regiune, a informat sâmbătă într-un comunicat biroul său de presă, fără a preciza când a avut loc vizita, transmite Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski și guvernatorul din Nikolaev, Vitali KimFoto: president.gov.ua

„Președintele a inspectat clădirea administrației regionale de stat din Nikolaev, care a fost distrusă în urma unui atac cu rachete al forțelor rusești”, se arată în comunicat.

O rachetă rusească a produs o gaură imensă în clădirea administrației regionale, la sfârșitul lui martie, atacul ucigând 37 de persoane.

Forțele rusești au ajuns până la periferia orașului Nikolaev la începutul lunii martie, dar au fost împinse înapoi spre mariginile de est și sud ale regiunii, unde se duc în continuare lupte.

Biroul lui Zelenski mai menționează că șeful statului a vizitat de asemenea un spital din Nikolaev și a înmânat mai multe decorații pentru curaj, inclusiv primarului Oleksandr Senkevich și guvernatorului Vitali Kim, pentru munca lor în timpul acestor patru luni de la declanșarea invaziei ruse.

Nikolaev, oraş portuar şi industrial ce avea înainte de război aproape o jumătate de milion de locuitori, se află în continuare sub control ucrainean, însă este situat aproape de regiunea Herson, ocupată de ruşi, notează AFP. Oraşul rămâne o ţintă a Moscovei, pentru că se află pe drumul spre Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, la 130 de km spre sud-vest.

___