Ucraina a pierdut în lupte până acum aproape jumătate din echipamentele grele de luptă, a declarat generalul de brigadă Volodimir Karpenko, comandantul logistic al Comandamentului Forțelor Terestre ucrainene într-un interviu pentru revista National Defence.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu vorbesc despre lansatoarele ghidate antitanc. Vorbesc doar despre armele grele. La acest moment, avem aproximativ 30-40%, uneori până la 50% pierderi de echipamente ca urmare a luptei. Așadar, am pierdut aproximativ 50 la sută (dintre ele)”, a afirmat generalul.

Korolenko a spus că, potrivit estimărilor, Ucraina a pierdut aproximativ 1.300 de vehicule de luptă pentru infanterie, 400 de tancuri și 700 de sisteme de artilerie.

„ Aceasta este o estimare matematică pe care o putem face pe baza lungimii liniei frontului și a intensității conflictului. Așadar, vă dau această estimare doar pentru ca să înțelegeți cât de semnificativ este necesarul pe baza intensității conflictului. (...)

Iar noi am primit doar 100 de vehicule, de exemplu, din ajutorul [extern]. Apoi [mai sunt] nevoile medicale, trupele forțelor aeriene, forțele speciale și toate celelalte arme și forțe care luptă, de asemenea, în acest război”, a adăugat acesta.

Lansatoarele și dronele ar permite ucrainenilor să țină inamicul la distanță

”În ceea ce privește armamentul greu (...) la asta s-a rezumat războiul - la utilizarea sistemelor de artilerie grea. Este un război de luptă cu contact apropiat (între părțile combatante. Așa că acest lucru duce la multe victime.

Din nefericire, astăzi, nu avem tehnologiile care ne-ar permite să limităm pierderile umane. Avem un contact intens între combatanți în cadrul războiului. (...)

Trebuie să înțelegeți că toate dronele înarmate de care este nevoie, dronele kamikaze, acestea sunt armele care ne vor permite să extindem linia de contact. Așadar, spațiul [sporit] dintre noi și inamic va limita pierderile umane, sporind în același timp eficiența distrugerii vehiculelor inamice.

Avem nevoie atât de sistemele de rachete cu lansare multiplă, cât și de dronele kamikaze. Dacă putem folosi elemente cu rază lungă de acțiune, cum ar fi dronele - cum ar fi MLRS - care ne vor permite să extindem raza de acțiune efectivă până la 60 de kilometri, acest lucru ne va da un avantaj și ne va oferi un succes semnificativ”, a mai spus generalul ucrainean.

Ajutorul occidental acoperă doar 10-15% dintre nevoile Ucrainei

La rândul său, viceministrul ucrainean al apărării, Denis Sharapov, a spus că, pentru a purta un război în ziua de azi, avem nevoie de arme grele, adică în primul rând de sisteme de artilerie, și că Ucraina are nevoie de sute de astfel de echipamente și de un număr uriaș de proiectile pentru acestea.

„Nu am de gând să spus numărul exact de care avem nevoie. Aceasta este o informație pentru uz intern. Am să vă spun doar că eu cred că pentru a satisface aceste nevoi trebuie să angajăm întregul complex militar industrial, din toată lumea”, a afirmat Sharapov.

„Am primit un număr mare de sisteme de armament, dar, din păcate, cu o resursă atât de masiv cheltuibilă, aceasta acoperă doar 10-15% din nevoile noastre”, spune oficialul ucrainean subliniind că țara sa are nevoie și de vehicule de luptă pentru infanterie, de vehicule de luptă, de tancuri, de sisteme de apărare aeriană și de lansatoare multiple de rachete.

”De asemenea, de sisteme de arme de înaltă precizie, pentru că noi credem că sistemele de arme de înaltă precizie ne vor oferi un avantaj față de inamic, un avantaj în acest război”, a mai afirmat Sharapov.

-----------