​Trupele de invazie susțin că stabilesc un coridor „umanitar” pentru evacuarea civililor din Severodonețk, însă aceasta este o tactică folosită în trecut de ei inclusiv în Siria pentru a manipula situația de pe câmpul de luptă, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea postată pe Twitter sâmbătă dimineață.

Orașul Severodonețk, epicentrul confruntării din DonbasFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images

Ce spun serviciile militare secrete britanice:

  • În ultimele 48 de ore, Rusia și-a reînnoit probabil eforturile de a avansa la sud de Izium, cu scopul de a înainta mai adânc în regiunea Donețk și de a învălui „buzunarul” Severodonețk dinspre nord.
  • Începând cu 14 iunie, oficialii ruși și separatiști au afirmat că încearcă să stabilească coridoare umanitare pentru a permite civililor să evacueze Severodonețk.
  • Rusia are antecedente, atât în campania din Ucraina, cât și în cea din Siria, de utilizare a coridoarelor „umanitare" declarate unilateral ca mecanism de manipulare a câmpului de luptă și de impunere a transferului forțat de populație.
  • Probabil că civilii ucraineni blocați în Severodonețk vor manifesta suspiciuni în ceea ce privește coridorul propus. Opțiunile de a părăsi orașul sunt limitate de distrugerea podurilor, dar ruta propusă de Rusia i-ar duce spre orașul Svatova, mai adânc în interiorul teritoriului ocupat de Rusia.
  • Dacă civilii blocați nu acceptă oferta de a ieși prin intermediul unui coridor, rușii vor pretinde probabil că este justificat să facă mai puțină distincție între ei și orice obiective militare ucrainene din zonă.

-----------