Cancelarul german Olaf Scholz îndeamnă Rusia să uşureze criza alimentară globală ajutând la facilitarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene aflate sub blocadă, relatează sâmbătă agenția germană DPA, preluată de Agerpres.

Cancelarul german Olaf ScholzFoto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

„Trebuie să sperăm pentru binele lumii că se va ajunge la un acord”, a spus Scholz, referindu-se la negocierile în desfăşurare pentru stabilirea unui coridor pentru exporturi în Marea Neagră.

„Rusia trebuie să facă posibilă deplasarea sigură şi în acelaşi timp să dea asigurări credibile că nu se va folosi de acest coridor pentru o invazie”, a declarat el pentru agenția DPA.

„Nu se poate ca navele care transportă cereale să părăsească porturile ucrainene, iar navele militare ruseşti să se îndrepte spre porturi”, a adăugat el.

Invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie a afectat livrările către pieţe, provocând o creştere a preţurilor la alimente şi făcând să planeze ameninţarea foametei în unele ţări care se bazau puternic pe cerealele ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat Rusia joi, după o întâlnire cu Olaf Scholz şi alţi lideri europeni la Kiev, afirmând că Moscova provoacă o criză alimentară în zone din Africa şi Asia din cauza faptului că blochează exporturile de cereale.

Ucraina şi Occidentul acuză Moscova că instrumentalizează aprovizionarea cu cereale, dar Rusia a pus oprirea exporturilor pe seama minării porturilor şi a sancţiunilor.

Scholz a afirmat într-un interviu pentru DPA că Germania susţine eforturile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a stabili un coridor de export.

Întrebat dacă o misiune ONU care să asigure accesul în porturi ucrainene precum Odesa este posibilă, cancelarul a răspuns: „Toate aceste aceste chestiuni sunt negociate în prezent, dar să speculăm public ar face aceste negocieri chiar mai complicate decât sunt deja, aşa că nu voi face acest lucru”.

Această criză va reprezenta şi un subiectul al summitului G7 din 26-28 iunie, pe care Scholz îl va găzdui în hotelul Schloss Elmau din Bavaria.

___