Forțele ruse continuă să desfășoare forțe suplimentare pentru a sprijini operațiunile ofensive din zona Severodonețk-Lysychansk, dar apărarea ucraineană rămâne puternică, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind războiul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a spus că forțele rusești transferă tancuri, transportoare blindate de trupe, echipamente de geniu și vehicule de la Svatove, de-a lungul liniilor de comunicații terestre rusești din regiunea Lugansk, la Starobilsk, la doar 40 km est de Severodonețk.

Forțele aduse în lupta pentru Severodonețk afectează alte axe rusești

Utilizatorii rețelelor de socializare au relatat că forțele rusești probabil redistribuie echipamente din nordul regiunii Harkov către Donbas și au publicat imagini cu artileria grea rusă sosită pe calea ferată în Stary Osokol, regiunea Belgorod, la 17 iunie.

Șeful apărării britanice, Tony Radakin, a declarat că forțele rusești sunt „diminuate" prin angajarea unui numă mare de soldați și de echipamente pentru câștiguri graduale într-o singură zonă.

Armata rusă a concentrat marea majoritate a puterii de luptă disponibile pentru a captura Severodonețk și Lysychansk în detrimentul altor axe de avansare și suferă pierderi grele pentru a face acest lucru.

Kremlinul l-a demis pe șeful forțelor aeropurtate

Surse ucrainene neconfirmate afirmă că Moscova l-a demis pe comandantul Forțelor Aeropurtate Ruse, generalul-colonel Andrey Serdyukov, din cauza pierderilor masive în rândul trupelor de parașutiști ruși.

Purtătorul de cuvânt al administrației civile-militare din regiunea Odesa, Serhiy Bratchuk, a raportat că Kremlinul l-a numit pe actualul șef de stat major al Districtului Militar Central, generalul-colonel Mihail Teplinski, ca înlocuitor al lui Serdyukov și l-a numit pe comandantul adjunct al Forțelor Aeropurtate Ruse, generalul-locotenent Anatoly Kontsevoi, ca prim adjunct al șefului de stat major al Forțelor Aeropurtate Ruse.

ISW precizează nu poate confirma în mod independent aceste afirmații sau rolul exact al lui Serdyukov în invazia Ucrainei, dar, dacă sunt adevărate, ele ar indica faptul că Serdyukov este considerat responsabil pentru performanța slabă și numărul mare de pierderi în rândul unităților VDV (aeropurtate) rusești, în special în primele operațiuni din jurul Kievului.

Demiterile continue și posibilele epurări interne ale ofițerilor ruși de rang înalt vor degrada probabil și mai mult slabele capacități rusești de comandă și control și încrederea ofițerilor ruși.

Concluzii cheie de la ISW

  • Forțele ruse au continuat să lanseze atacuri terestre nereușite împotriva Severodonețk și a periferiei sale sud-estice la 17 iunie.
  • Armata Moscovei a continuat eforturile de a întrerupe liniile de comunicații ucrainene către Lysychansk, atât dinspre nord spre Slovyansk, cât și în sud, în apropiere de Bakhmut.
  • Trupele ucrainene desfășoară probabil o contraofensivă la nord-vest de Izium, menită să atragă forțele rusești de la operațiunile ofensive spre Slovyansk și să întrerupă liniile de aprovizionare rusești, și înregistrează avansuri minore.
  • Forțele ucrainene și aviația ucraineană au continuat să lovească logistica și fortificațiile rusești în așezările ocupate de-a lungul axei sudice, lupte localizate fiind în curs de desfășurare.
  • Trupele rusești au continuat să se regrupeze și să transfere personal în cadrul regiunii Zaporojie pentru a menține pozițiile defensive de-a lungul liniei frontului.
  • Vladimir Putin și-a reafirmat angajamentul de a „finaliza" operațiunea rusă din Ucraina, dar a recunoscut că noile tactici rusești (pe care nu le-a specificat, dar care sunt probabil simple explicații pentru performanțele slabe ale armatei) vor necesita timp.
  • Surse ucrainene neconfirmate au relatat că Kremlinul l-a concediat pe comandantul Forțelor Aeropurtate Ruse, generalul-colonel Andrey Serdyukov, din cauza performanțelor slabe.

Harta războiului cu pozițiile la data de 17 iunie:

-----------