Amiralul Radakin, șeful forțelor armate britanice, spune că Rusia a „pierdut deja strategic" războiul din Ucraina și că acum este o "putere diminuată" potrivit unui interviu acordat agenției de presă PA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Amiralul Sir Tony Radakin a declarat că Vladimir Putin a pierdut 25% din puterea terestră a Rusiei și a obținut doar câștiguri „minuscule".

În timp ce Rusia ar putea obține "succese tactice" în următoarele săptămâni, el a declarat că orice declarație că războiul a fost un succes este un "nonsens".

Rusia a rămas fără trupe și rachete avansate și nu va putea niciodată să preia controlul asupra întregii Ucraine

„Rusia a pierdut deja din punct de vedere strategic. NATO este mai puternică, Finlanda și Suedia caută să se alăture", spune el.

Radakin a mai spus că Rusia a fost forțată să renunțe la obiectivele sale de a prelua majoritatea orașelor ucrainene și că acum este angajată într-o bătălie tactică în care luptele sunt "dure".

„Este greu pentru Ucraina, dar va fi o luptă lungă. Și noi susținem Ucraina, Ucraina a arătat cât de curajoasă este cu adevărat. Iar Rusia are vulnerabilități, pentru că rămâne fără oameni, rămâne fără rachete de înaltă precizie", spune amiralul.

Rusia este acum o "putere mai diminuată" din punct de vedere diplomatic și economic decât în urmă cu câteva luni, a spus el.

Amiralul Radakin a declarat că este în contact cu omologul său ucrainean, generalul Valerii Zalujnii, care a recunoscut că se află într-o „bătălie grea" în est.

„Ucranienii sunt oameni ingenioși în ceea ce privește modul în care duc lupta împotriva rușilor. Dar sunt, de asemenea, oameni cinstiți, spunând că de fapt au nevoie de ajutor.", spune ela dăugând că Marea Britanie va continua să sprijine Ucraina și că "suntem implicați pe termen lung".

La începutul acestei săptămâni, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a cerut Occidentului să ajute țara sa să atingă „paritatea armelor grele" cu Rusia în război - solicitând mai multă artilerie grea, sisteme de rachete și vehicule.

Amiralul Radakin a declarat că este "precaut" cu privire la expresii precum "paritate", deoarece nicio capacitate militară nu va determina rezultatul războiului.

Marea Britanie furnizează sisteme de rachete MLRS și tocmai a livrat 120 de vehicule blindate de luptă.

„Am furnizat arme antitanc, există și alte elemente pe care le furnizăm și asta va continua”, susține Radakin.

"Dar este vorba de ajutorul care este furnizat de întreaga comunitate internațională și care se adaugă la curajul și hotărârea forțelor armate ucrainene de a lupta pentru teritoriul lor. Acolo se află adevărata paritate și acolo se află adevărata forță a Ucrainei.", spune amiralul.