Premierul britanic Boris Johnson a făcut vineri după-amiază o a doua vizită surpriză la Kiev pentru o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce s-a retras în ultimul moment de la o conferință importantă, scrie SkyNews.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 18.30

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Boris Johnson au susținut o conferință de presă comună la Kiev.

Premierul britanic Boris Johnson s-a oferit să lanseze o operațiune majoră de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a pregăti până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile.

„Vizita mea de astăzi, în adâncul acestui război, este pentru a trimite un mesaj clar și simplu poporului ucrainean: Marea Britanie este alături de voi și vom fi alături de voi până când veți învinge în cele din urmă", a spus vineri Johnson.

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a afirmat că va lucra împreună cu Ucraina pentru a „elibera cerealele ținute ostatice de Putin”, relatează Reuters.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că a discutat cu premierul britanic, Boris Johnson, despre livrările de arme grele și despre noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Zelenski a adăugat că el și Boris Johnson au împărtășit o viziune comună asupra modului în care se poate ajunge la victorie.

  • ”Discuțiile de astăzi cu Boris Johnson au fost, ca de obicei, cât se poate de sincere și substanțiale. Am vorbit despre necesitatea de a crește furnizarea de arme grele și sisteme de apărare aeriană, asistența economică, presiunea sancțiunilor asupra agresorului și despre garanții de securitate pentru statul nostru.
  • Ne pregătim pentru reconstrucția Ucrainei după victoria noastră. Nu avem nicio îndoială că vom învinge”, a spus Volodimir Zelenski.

-----------------------------------------------------

Prim-ministrul Marii Britanii urma să țină un discurs în fața parlamentarilor conservatori din nordul țării, a consilierilor și a liderilor de afaceri vineri după-amiază.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus pe canalul său oficial de Telegram că se bucură de vizita premierului britanic în capitala Ucrainei, potrivit The Guardian.

  • „Multe zile din acest război au demonstrat că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina este ferm și hotărât. Mă bucur să-l văd din nou la Kiev pe marele prieten al țării noastre, Boris Johnson.
  • „Aceasta este a doua vizită a lui Boris Johnson la Kiev de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în țara noastră. Avem o viziune comună asupra mișcării spre victoria Ucrainei. Sunt recunoscător pentru un sprijin puternic”, a spus Zelenski.

Reuters relatează că șeful biroului președintelui a declarat că printre subiectele de discuție se numără furnizarea de armament greu, sisteme de apărare aeriană și un sprijin economic suplimentar pentru Ucraina.

Andriy Yermak își exprimă recunoștința pentru vizita lui Johnson, spunând că cele două țări au „obiective comune și o înțelegere a modului de a le atinge", relatează BBC.

Premierul britanic Boris Johnson a confirmat că a sosit la Kiev printr-o postare pe Twitter în care spune că se bucură că se află din nou în capitala Ucrainei alături de președintele Volodimir Zelenski.

Vizita premierului britanic vine la mai puțin de o zi după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul Italiei, Mario Draghi și președintele României, Klaus Iohannis s-au întâlnit cu liderul de la Kiev.

Premierul britanic, Boris Johnson, a mai fost pe 9 aprilie la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.