Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a anunţat vineri că instituţia pe care o conduce a fost atacată de hackeri neidentificaţi, transmit agențiile DPA și Agerpres.

Jaroslav Nad, ministrul apărării din SlovaciaFoto: Facebook/ Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO

„Acest atac a fost relativ mare, foarte mare”, a declarat oficialul postului TV de ştiri TA3.

El a precizat că mecanismele de securitate ale serviciului de informaţii al armatei au permis contracararea atacului, lansat coordonat de la mai multe adrese IP din întreaga lume, împiedicând furtul de date.

Deşi nu s-a putut dovedi deocamdată nicio legătură a agresiunii informatice cu Rusia, Nad a exprimat suspiciunea că a fost o consecinţă a livrărilor de armament din Slovacia pentru Ucraina.

Cu o zi înainte, ministrul anunţase că ţara sa a trimis ucrainenilor cinci elicoptere militare, pentru care intenţionează să obţină plata din partea Uniunii Europene.

Anterior, Slovacia cedase Ucrainei singurul său sistem de apărare antiaeriană, S-300, şi alte arme, în valoare totală de 150 de milioane de euro. Pentru a asigura protecţia Slovaciei, Germania, Olanda şi Statele Unite au desfăşurat în schimb pe teritoriul slovac patru sisteme de rachete Patriot.

Se aşteaptă în curând un alt transfer similar: slovacii vor trimite Ucrainei atacate de Rusia avioane de luptă model sovietic MiG-29 şi vor beneficia în schimb de protecţia spaţiului aerian de către Polonia şi Cehia.

___