Unul dintre modelele lui Putin, știm acum, este țarul rus Petru cel Mare. A cucerit regiunea Mării Baltice de la suedezi în urmă cu 300 de ani. Iar Putin, conform propriei declarații, vrea să facă același lucru.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ceea ce este important pentru actualul conducător al Kremlinului este că Petru cel Mare nu a luat niciun teren, ci l-a revendicat legal. "Se pare că este și soarta noastră: să luăm înapoi și să ne consolidăm", a declarat președintele rus săptămâna trecută, făcând aluzie atât implicit la Ucraina, cât și explicit la teritoriul din Estonia. Mai exact, a menționat un oraș din Estonia pe care Petru îl cucerise.

Comparația lui Putin cu Petru cel Mare a făcut valuri, statele baltice, în special, simțindu-se amenințate de această declarație.

Joi, reporterul CNN Frederik Pleitgen s-a adresat Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, cu privire la discursul istoric al lui Putin și la obiectivele sale. Conferința de presă a avut loc în cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg, care anul acesta va trebui să se descurce fără invitați din Occident, potrivit Der Tagesspiegel.

"Preluarea și consolidarea terenurilor - și chiar a teritoriului altor țări - nu este aceasta o recunoaștere a încălcării dreptului internațional?", a întrebat-o reporterul pe purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, făcând aluzie la declarațiile lui Putin.

Zaharova se simte vizibil atacată și evită inițial un răspuns pe fond: "De ce ne vorbiți pe acest ton atunci când puneți la îndoială guvernul nostru, dar nu și atunci când este vorba de al vostru?", spune ea.

Apoi se referă la referendumul din 2014 din regiunile Luhansk și Donețk din Donbass. Potrivit separatiștilor pro-ruși, aproximativ 90% din populație a votat pentru independența regiunilor la acea vreme. UE și SUA nu au recunoscut votul.

Pleitgen nu se lasă și își repetă întrebarea. Era vorba despre invadarea teritoriului suveran al unui alt stat. Zaharova încearcă să întoarcă lucrurile, orientând discuția spre SUA.

Care a fost baza legală pentru invazia Irakului, întreabă ea. "Nu vorbim acum despre Irak", îl întrerupe Pleitgen. "Invadați o altă țară suverană. Nu încalci dreptul internațional făcând asta?", întreabă el înapoi.

Interlocutorul: "Despre ce teritorii vorbiți mai exact".

Pleitgen enumeră: "Zona din jurul Mării Azov (adică zona din jurul Mariupol, n.r.), invazia în direcția Kievului, mari părți din regiunile Luhansk și Donețk, care se aflau anterior sub controlul armatei ucrainene. Apoi mai este regiunea din jurul Hersonului..."

Zahorova continuă să orienteze conversația spre SUA și răspunde că nu are informații despre Kiev. "Aceasta este voința poporului", spune ea.

Dar reporterul CNN nu este mulțumit.

El întreabă: "Când președintele rus spune că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o recucerire și o consolidare legitimă a teritoriilor rusești de fapt, puteți să-mi explicați, vă rog, ce se întâmplă: Ce înseamnă asta, unde se oprește și nu este o încălcare a dreptului internațional?".

La care interlocutorul răspunde: "Mă acuzați că nu am răspuns corect la întrebarea dumneavoastră. Dar eu răspund, poate că nu vă place cum se face, pentru că nu este viziunea dumneavoastră despre lume."

Din nou, ea încearcă să întoarcă subiectul la operațiunile militare ale SUA. "SUA au susținut că sunt unice. Noi spunem: acest concept este greșit. Pot să vă spun: trupele americane care se află acum în Siria, nimeni nu le-a cerut să vină."

Apoi dialogul se încheie.

Ulterior, în fața prezentatorului CNN, Anderson Cooper, Pleitgen face o evaluare pesimistă: "Rusia nu se va opri până când nu-și va atinge obiectivele în Ucraina", spune el în interviu.

Frederik Pleitgen este corespondent extern al postului american de știri CNN. Cel mai recent, a petrecut șase săptămâni în Ucraina ca reporter de război. Înainte de aceasta, jurnalistul născut la Köln a lucrat, printre altele, la birourile din capitală ale ZDF și RTL.

Pleitgen își asumă cu siguranță un risc cu întrebările și întrebările sale critice. Rusia ia de mult timp măsuri împotriva jurnaliștilor critici și a emis din ce în ce mai multe avertismente și pentru reprezentanții mass-media internaționale. Ca urmare, numeroși jurnaliști occidentali au părăsit țara, scrie Der Tagesspiegel.

--------------