Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei (în Marele Război al Nordului), invadând o parte din această țară, precum şi din Finlanda, dar și o parte din Estonia şi Letonia, relatează AFP.

Vladimir Putin, cu statuia țarului Petru cel Mare în spateFoto: Alexei Druzhinin / AP - The Associated Press / Profimedia

„Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (...) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului timp de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera”, a afirmat Putin, joi, în timpul unei întâlniri cu tineri antreprenori la Moscova.

„Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg - n.r.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi, alături de popoare fino-ugrice. (...) El recupera şi întărea (ţara)”, a mai spus liderul de la Kremlin.

„Aparent, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim”, a adăugat președintele rus, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina.

„Da, au existat epoci în istoria ţării noastre când am fost obligaţi să ne retragem, dar numai pentru a ne recupera forţele şi a merge înainte”, a mai afirmat Putin.

Înfrângerea Suediei în Marele Război al Nordului (1700-1721) avea să facă din Rusia principala putere în Marea Baltică şi un actor important în afacerile europene.

Rusia îl sărbătoreşte joi pe ţarul Petru cel Mare, care a încercat să apropie imperiul de Europa, un ecou al trecutului ce răsună trei secole mai târziu, în plină ruptură între Moscova şi Occident din cauza invaziei ruse din Ucraina, notează AFP.

Pentru a marca 350 ani de la naşterea lui Petru I, cel care a condus Rusia mai întâi ca ţar și apoi ca împărat din 1682 până la moartea sa în 1725, preşedintele Vladimir Putin a vizitat joi la Moscova o expoziţie consacrată acestuia.

___