Peste 10.000 de poliţişti şi membri ai altor forţe vor asigura securitatea summitului NATO de la Madrid de la sfârşitul lui iunie, informează mass-media spaniole vineri, citând Ministerul de Interne.

Premierul spaniol Pedro Sanchez, regele Spaniei Felipe al VI-lea și secretarul general al NATO, Jens StoltenbergFoto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Va fi „cea mai amplă prezenţă de securitate din istoria recentă a Spaniei”, a relatat postul naţional RTVE, adăugând că oraşul va fi transformat într-o fortăreaţă, citează DPA și Agerpres.

Pe lângă alte măsuri, Spania va introduce temporar controale la frontieră, cum a făcut şi în timpul Conferinţei ONU privind combaterea schimbărilor climatice din 2019, pentru a garanta securitatea celor 5.000 de participanţi la summit.

În jur de 40 de delegaţii sunt aşteptate la summit, reprezentând un număr total de 2.000 de invitaţi, cărora li vor adăuga circa 2.000 de jurnalişti din toată lumea şi 1.000 de persoane din comitetul de organizare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a afirmat că până acum autorităţile nu au descoperit „vreo ameninţare specială care să reprezinte motiv de îngrijorare”.

Oraşul va fi „complet blocat”

Operaţiunea este numită Eirene, numele zeiţei greceşti a păcii.

Guvernul va face apel la populaţia Madridului să lucreze de acasă dacă este posibil şi să nu facă deplasări care nu sunt necesare, a relatat RTVE.

Primarul Madridului, José Luis Martínez-Almeida, a avertizat populaţia că va trebui să aibă răbdare în zilele summitului.

Se aşteaptă şi organizarea unor proteste, aşa că oraşul va fi „complet blocat”.

Summitul NATO are loc în contextul invaziei ruse din Ucraina. Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Madrid urmează să fie decisă o întărire semnificativă a capacităţilor de descurajare şi apărare ale forţelor aliate.

___