Zeci de civili ucraineni s-au antrenat vineri alături de militari într-o zonă fortificată la Bucha creată de forțele rusești în timpul ocupației acestui district care a devenit un simbol al masacrelor imputate trupelor rusești, potrivit AFP.

Soldat ucrainean in Bucha după eliberarea orașului de ocupația violentă a trupelor ruseștiFoto: Matthew Hatcher/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

În uniforme kaki, cu puștile în mână și fețele acoperite cu cagule, voluntarii care s-au înrolat în armată pentru a apăra țara de invazia Moscovei au participat la exerciții într-o pădure invadată de armata rusă la începutul războiului, presărată cu movile de pământ, adăposturi și gropi mari.

"Rușii au săpat aceste gropi, 7.000 de gropi mari pentru tancuri, blindate, cisterne, este mult, și se pregăteau să rămână aici pentru mult timp", a declarat pentru AFP Valentin Kalashnik, șeful centrului de presă al forțelor de apărare teritorială ale armatei ucrainene.

Forțele rusești au invadat Bucha, la periferia nord-vestică a Kievului, la 27 februarie, la trei zile după începerea ofensivei, și s-au retras la începutul lunii aprilie, în cadrul unei redistribuiri a armatei în estul țării, unde luptele continuă.

Exercițiile pregătite de unitățile de apărare teritorială din Bucha ar trebui să le permită ucrainenilor să fie mai bine pregătiți în cazul unei noi ofensive, a declarat pentru AFP sergentul Ticha (nume fictiv).

"Dacă orcii (porecla dată soldaților ruși din Ucraina) se întorc, Doamne ferește, vom putea să le facem față, nu ca prima dată. Nu am fost pregătiți pentru asta", spune el în timp ce voluntarii se ocupă de armele primite.

"Cei mai mulți dintre cei care sunt aici nu sunt militari, sunt doar civili care vor să apere țara. Cincizeci la sută dintre ei nu au avut niciodată o armă în mână până acum", spune el.

Îi învățăm ceea ce știm noi, plus ceea ce învățăm de la instructorii trimiși de NATO", adaugă sergentul Ticha.

Mulți dintre voluntarii care s-au alăturat armatei ucrainene de la invazia Rusiei sunt instruiți parțial în această pădure.

"Aici se fac exerciții tot timpul", spune Kalachnik. Și "sunt foarte mulți voluntari, există întotdeauna cozi la birourile de înregistrare militară pentru a se înrola în armată", conchide el.

--------------