Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelurile de dinainte de sancțiuni din 2021, a declarat vineri directorul executiv al principalei bănci a țării, Sberbank, în condițiile în care restricțiile economice au lăsat țara lipsită de jumătate din comerțul său, transmite Reuters.

Ruble rusestiFoto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

Națiunile occidentale au impus sancțiuni economice Rusiei, cele mai severe cu care s-a confruntat o națiune într-o istorie modernă, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie.

Activele rusești au fost afectate imediat, iar prețurile de consum au crescut vertiginos, determinând autoritățile să introducă controale de capital, să majoreze dobânda cheie și să limiteze capacitatea investitorilor străini de a-și vinde activele în Rusia.

Germanul Gref, a cărui bancă este văzută ca un indicator al economiei rusești prin faptul că deține majoritatea depozitelor gospodăriilor și a împrumuturilor acordate companiilor, a estimat vineri că țările care au lovit Rusia cu sancțiuni au reprezentat 56% din exporturile sale și 51% din importuri.

„Aceasta este o amenințare la adresa a 15% din produsul intern brut al țării, cea mai mare parte a economiei se află sub presiune", a declarat Gref, fost ministru al economiei, în cadrul forumului economic internațional anual al Rusiei de la Sankt Petersburg.

„Ca urmare - în cazul în care nu facem nimic - s-ar putea să avem nevoie de aproximativ un deceniu pentru a readuce economia la nivelurile din 2021", a spus Gref, făcând apel la o reformă structurală a economiei rusești.

Sancțiunile impuse băncilor rusești au limitat în mare măsură tranzacțiile financiare cu omologii străini, în timp ce Rusia este, de asemenea, blocată să primească echipamente și piese esențiale pentru industriile sale auto, energetică și aeriană.

Potrivit lui Gref, transporturile de mărfuri au scăzut de șase ori, în timp ce transportul maritim și aerian a fost, de asemenea, obstrucționat, deoarece sancțiunile au împiedicat companiile aeriene rusești să zboare spre vest, iar navelor sub pavilion rusesc li s-a interzis intrarea în porturile UE.

Deși recunosc piedicile majore, oficialii ruși au declarat că economia se descurcă mai bine decât se aștepta inițial, unele fluxuri fiind deja diversificate, iar prețurile mai mari la energie - rezultate parțial din sancțiuni - ajutând veniturile statului.