Ministerul rus de Externe urmează să-l cheme pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri la Kaliningrad, ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniune.

Serghei LavrovFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Vilnius a interzis tranzitul de mărfuri pe teritoriul lituanian către și dinspre exclava rusească cuprinsă între Lituania și Polonia, invocând sancțiunile și normele UE, relatează Reuters și The Guardian.

Anton Alikhanov, guvernatorul Kaliningradului, a declarat pentru televiziunea rusă că aceasta situație poate fi rezolvată prin ”mijloace diplomatice”.

În aceași timp, Rusia a amenința cu represalii.

Kremlinul a calificat luni drept „fără precedent" decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor bunuri către regiunea Kaliningrad și a avertizat țara membră NATO că dacă nu va fi restabilit rapid tranzitul feroviar către exclava rusă de la Marea Baltică, Rusia va lua măsuri pentru a-și apăra interesele naționale, potrivit Reuters.

Ministerul rus de externe l-a convocat și pe ambsadorul Lituaniei la Moscova pentru a transmite un protest, în timp ce Kremlinul a declarat că situația este mai mult decât gravă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că măsura Lituaniei este „ilegală" și a precizat că Moscova își va anunța răspunsul în zilele următoare.