Kremlinul a calificat luni drept „fără precedent" decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor bunuri către regiunea Kaliningrad și a avertizat țara membră NATO că dacă nu va fi restabilit rapid tranzitul feroviar către exclava rusă de la Marea Baltică, Rusia va lua măsuri pentru a-și apăra interesele naționale, potrivit Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Ministerul rus de externe l-a convocat pe ambsadorul Lituaniei la Moscova pentru a transmite un protest, în timp ce Kremlinul a declarat că situația este mai mult decât gravă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că măsura Lituaniei este „ilegală" și a precizat că Moscova își va anunța răspunsul în zilele următoare.

Ministerul de externe al Rusiei a cerut ca Vilnius să revină imediat asupra acestei decizii pe care o califică drept o acțiune „ostilă".

„În cazul în care tranzitul de mărfuri între regiunea Kaliningrad și restul Federației Ruse prin Lituania nu va fi complet restabilit în viitorul apropiat, atunci Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale", a transmis ministerul rus de externe.

Lituania spune că că nu face decât să pună în aplicare sancțiunile UE.

„Lituania nu face nimic. Este vorba de sancțiunile europene care au intrat în vigoare din 17 iunie", a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis reporterilor din Luxemburg.

Lituania a restricționat tranzitul feroviar către Kaliningrad

​Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând de sâmbătă, este în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE.

Printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată.

Situată între Polonia şi Lituania, membre ale UE şi NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania, potrivit Agerpres.