Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că se aşteaptă ca Rusia să îşi intensifice atacurile, în contextul în care Kievul urmează răspunsul blocului european privind acordarea statutului de ţară candidată la UE. Miniştrii de externe din statele UE caută soluții pentru a scoate din Ucraina milioane de tone de cereale blocate de Rusia. Este vorba despre cel puțin 20 de milioane de tone de cereale, potrivit Reuters. Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că există riscul ca războiul să dureze ani de zile.

Razboi in Ucraina, ziua 117Foto: Colaj foto

Cele mai importante informații de luni, ziua 117 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:15Roman Abramovici a negociat coridoarele umanitare de la Mariupol și a salvat mulți civili ucraineni” - oficial ucrainean

Potrivit declarațiilor pe care oficialul de la Kiev, David Arakhamia, le-a făcut pentru Voice of America, fostul patron al echipei engleze a acceptat cererea de a contribui la negocierea încetării invaziei ruse, scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

„El a negociat coridoarele umanitare de la Mariupol și a salvat viețile civililor ucraineni”, a spus Arakhamia.

00:55Partidul lui Vliktor Medvedciuk, interzis oficial în Ucraina

Partidul politic prorus şi eurosceptic "Platforma de opoziţie - Pentru Viaţă", susţinut deschis de Moscova și înființa de Viktor Medvedciuk, a fost oficial interzis în Ucraina pentru "atentat la suveranitate", a anunţat luni ministrul ucrainean al justiţiei, Denis Maliuska, relatează La Libre Belgique, potrivit Rador.

00:35Europa strânge rândurile în spatele Ucrainei, dar o anume saturație stă la pândă

Kievul are deja motive să se arate dezamăgit. El dorea o candidatură rapidă și fără condiții la UE. Dar ,Comisia a stabilit șase pași pe care dorește să-i facă Ucraina.

„Printre aceștia se numără: impunerea unor legi care să asigure desemnarea unor magistrați calificați și scăderea influenței oligarhilor. Comisia a cerut totodată ca Ucraina să-și continue anchetele, punerile sub acuzare și condamnările pentru corupție”, potrivit Washington Post.

00:12Cel mai mare dosar de corupție al Ucrainei, trimis în judecată / Oameni din echipa lui Zelenski, acuzați că ar fi sabotat trimiterea în judecată a lui Pavlo Vovk

23:52 Canada își va spori capacitatea de apărare în Arctica / Vechile radare nu mai detectează corect rachetele moderne

Potrivit ministrului Anita Anand, noile măsuri sunt justificate de amenințările militare tot mai mari din partea Rusiei și de apariția unor noi tehnologii inamice, cum ar fi rachetele hipersonice, potrivit AFP.

23:28Charles Michel, președintele Consiliului European, cere ca Uniunea Europeană să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei.

„Cred că este timpul să recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei”, a spus Michel într-un mesaj video postat pe Twitter, în schimb a făcut invitația de a acorda statutul de candidat doar pentru Ucraina și Moldova.

22:16Actorul și regizorul Ben Stiller, ambasador al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, s-a aflat astăzi în Ucraina - Ziua Mondială a Refugiatului - pentru a discuta despre nevoile refugiaților ucraineni.

Cel puțin 7,7 milioane de persoane au fugit din Ucraina de când forțele rusești au invadat-o la 24 februarie, potrivit UNHCR.

21:51Șefa Russia Today, Margarita Simonian, a declarat că Occidentul va ajunge să realizeze că este imposibil să nu fie prieten cu Rusia, pentru că va începe foametea.

21:38 Kremlin: Americanii capturați în Ucraina ar trebui să poarte responsabilitatea "pentru crime”

Kremlinul a declarat luni că toți americanii capturați în Ucraina sunt "mercenari" care ar trebui să își asume responsabilitatea pentru "crimele" lor, relatează Reuters.

21:02Moscova acuză Kievul că a tras asupra platformelor de foraj marin / Șapte persoane sunt dispărute

Șapte persoane au fost date dispărute luni după ce Moscova a acuzat forțele ucrainene că au tras asupra unor platforme petroliere din Marea Neagră, în largul Crimeei anexate, a declarat un oficial rus, potrivit AFP.

20:50Turcia a declarat că nu consideră summitul NATO de săptămâna viitoare ca fiind un termen final pentru rezolvarea obiecțiilor sale față de aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară, potrivit The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat că discuțiile dintre Ankara, Stockholm și Helsinki vor continua în urma unei runde de discuții la Bruxelles pe această temă.

20:38 Laureatul rus al Premiului Nobel pentru Pace își scoate la licitație medalia pentru copiii ucraineni

Dmitri Muratov, editorul rus al ziarului independent de investigație Novaya Gazeta, își va scoate luni la licitație medalia de la Premiul Nobel pentru Pace în beneficiul copiilor strămutați de conflictul din Ucraina, potrivit AFP.

Jurnalistul a primit prestigiosul premiu în 2021, alături de jurnalista filipineză Maria Ressa - comitetul onorându-i "pentru eforturile lor de a păstra libertatea de exprimare".

19:58Georgia: Zeci de mii de manifestanți cer aderarea la UE

Zeci de mii de manifestanți au mărșăluit luni în capitala Georgiei, Tbilisi, pentru a cere ca această fostă republică sovietică din Caucaz să adere la Uniunea Europeană, potrivit AFP.

19:28 Ultima răbufnire a lui Medvedev: „UE ar putea dispărea înainte de aderarea Ucrainei”

„Și dacă până atunci dispare și UE? Mă face să mă întreb ce scandal, ce sacrificii au fost făcute pe altarul aderării la UE și ce înșelare a așteptărilor ucrainenilor nefericiți? ”, a scris Medvedev pe Telegram, pe un ton între polemic și sarcastic, potrivit Inside Over.

19:13Cum arată „fondul de investiții” în beneficiul lui Putin / Palatele, iahturile și podgoriile liderului de la Kremlin, administrate printr-o organizație de tip cooperativă

19:04Președintele american Joe Biden a declarat luni că „nu este probabil” să viziteze Ucraina la finalul acestei săptămâni, când se va afla în Europa, respectiv în Germania și Spania pentru summiturile G7 și NATO , potrivit CNN.

„Depinde”, a spus Biden întrebat dacă plănuiește să viziteze Ucraina, el adăugând că nu vrea „să creeze mai multe dificultăți ucrainenilor”.

Întrebat din nou dacă este de așteptat să plece în Ucraina după ce se va afla în Germania și Spania pentru summiturile G7 și NATO, Biden a spus: „În această călătorie, nu este probabil”.

18:38Un depozit de alimente din portul Odesa de la Marea Neagră a fost distrus luni într-un atac cu rachete rusești, dar niciun civil nu a fost ucis, a anunțat armata ucraineană, transmite Reuters.

Mai multe explozii au zguduit Odesa după ce șeful instalat de Rusia în regiunea Crimeea, anexată de Moscova în 2014, a declarat că forțele ucrainene au atacat platformele de foraj deținute de o companie de petrol și gaze din Crimeea în Marea Neagră, în largul coastei sudice a Ucrainei.

Reuters nu a putut verifica informațiile privind atacul.

18:23Cum produc forțele speciale ucrainene grenadele improvizate pe care le aruncă din drone comerciale deasupra blindatelor rusești. În video pot fi observate și câteva astfel de atacuri:

Ambasadorul rus nu mai are voie oficial în parlamentul britanic

17:48Marea Britanie îi interzice ambasadorului rus să intre în clădirea parlamentului. Ce spunea acum o lună diplomatul

17:17Europa s-ar putea întoarce la cărbune, pe măsură ce Rusia va reduce fluxurile de gaze

16:45Momentul când o rachetă ghidată antitanc lansată de ucraineni lovește un tanc rusesc în partea din spate și îl scoate din uz:

16:31Autorităţile germane au confiscat trei apartamente care aparţin unui parlamentar rus sancţionat şi soţiei sale

16:13Ungaria poate fi o posibilă rută pentru exporturile de cereale ucrainene, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Putin dă termen armatei până când să cucerească tot teritoriul Lugansk

16:03Președintele rus Vladimir Putin Vladimir Putin ar fi dat termen armatei sale să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk până pe 26 iunie, susține ministrul adjunct al apărării ucrainene, Hanna Maliar, transmite Ukrainska Pravda.

„Luptele decisive continuă în zona Severodonețk, iar planurile sau misiunile inamice pe care le-au stabilit sunt să ajungă la granițele regiunii Lugansk până la aproximativ 26 iunie. Acum armata rusă și-a aruncat toate forțele și resursele în luptă pentru a asalta așezările din jur. Rușii încearcă să spargă apărarea trupelor noastre și să le încercuiască”, a spus Hanna Maliar.

15:55Marea Britanie „trebuie să se pregătească de război” - fost şef al forțelor speciale britanice

15:30Apărătorii ucraineni capturați la Azovstal sunt în viață iar Kievul încearcă să se asigure că sunt tratați bine, a anunțat Andriy Yermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, citat de Kyiv Post.

15:22„A luat un cuţit şi mi-a spus să fac ceea ce spune dacă vreau să îmi mai văd copilul” - calvarul unei femei ucrainence în timpul ocupației rușilor

Explozii la Odesa

15:11Mai multe explozii s-au auzit luni în orașul Odesa din sudul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al administrației regionale, dar nu a putut oferii mai multe detalii despre exploziile care au fost auzite după ce au răsunat sirenele antiaeriene. (Reuters)

14:43„Ne așteptăm ca Guvernul din Israel să facă ceea ce trebuie moral”. Acuzațiile aduse de ucraineni israelienilor

14:35China importă cantități uriașe de petrol rusesc. Cât a câștigat Rusia din exporturi de la începutul războiului în Ucraina

14:02Ucraina nu îndeplinește niciun criteriu pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat luni președintele Dumei de Stat, Viacheslav Volodin , într-o postare pe Telegram, potrivit TASS.

„Ucraina nu îndeplinește niciun criteriu nici pentru aderarea la comunitatea europeană, nici pentru a i se acorda candidatura la comunitatea europeană”, a scris Volodin, invocând printre motive corupția, criminalitatea în creștere și dominația oligarhilor, precum și economia dezastroasă a țării.

13:16Moscova spune că blocada impusă Kaliningradului este „fără precendent” și promite că va reacționa

13:02Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că stilul de negociere al Kievului „nu a adus nimic bun Ucrainei”.

Rușii au reușit să cucerească un oraș aflat la est de Severodonețk

12:58Forțele ruse au reușit să cucerească orașul Metelkine, la est de orașul strategic Severodonețk, a declarat luni șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, citat de CNN.

Potrivit oficialului ucrainean, rușii și-au intensificat utilizarea artileriei și a loviturilor aeriene pentru a viza pozițiile ucrainene din Severodonețk și din jurul acestuia, în timp ce lupta pentru orașul strategic continuă să se prelungească.

„Ei (rușii) fac eforturi mari în zona industrială a Severodonetsk și la periferia orașului. Același lucru este valabil și în districtele Toshkivka și Ustynivka. Au adunat acolo o cantitate mare de echipamente”, a spus Gaidai. El a precizat că au loc lupte în multe sate din jurul orașelor Severodonețk și Lisiciansk.

12:53Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune, răspunzând unei întrebări, că nu s-a discutat ca fostul cancelar al Germaniei Angela Merkel să fie un posibil negociator între Federația Rusă și Ucraina. „Aici nu vă pot răspunde la întrebarea dvs., în ce măsură doamna Merkel poate juca un asemenea rol în viitor, având în vedere că este pensionară și, de fapt, am auzit declarațiile ei că nu merge la nicio activitate politică. Vom vedea, vom vedea", a spus Dmitri Peskov, citat de Tass.

12:29Germania este „foarte încrezătoare” că NATO va ajunge cu succes la un acord cu Suedia și Finlanda cu privire la cererea lor de aderare, deși este posibil să nu fie la timp pentru summitul de la Madrid, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală.

„Oricât de frumos ar fi să anunțe pași concreți... nu ar fi o catastrofă dacă ar mai avea nevoie de câteva săptămâni. Ceea ce este decisiv din punctul nostru de vedere este că nu există probleme de netrecut”.

12:18Trupele ruse continuă să „desfășoare operațiuni de asalt” pentru a obține controlul total asupra orașului Severodonețk, dar până acum nu au avut succes, potrivit ministerului ucrainean al apărării, citat de Sky News.

12:07Eroina care a filmat ororile din Mariupol a scăpat din Rusia: „Pot anunța astăzi că am eliberat-o din captivitate pe Taira

Ce pierderi ar fi suferit Rusia, de la începutul războiului

12:00Germania va sprijini Polonia și România în adaptarea căilor ferate pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale blocate în Ucraina din cauza blocadei maritime rusești, a declarat ministrul german de Externe Annalena Baerbock, conform Reuters.

  • „Șinele de cale ferată trebuie modernizate, avem nevoie de vagoane de marfă potrivite - guvernul german lucrează la asta cu mulți alți actori.
  • Este clar că, în cele din urmă, cu siguranță nu vom reuși să scoatem toate cerealele, dar dacă chiar reușim să eliberăm o parte din ele, pe diferite rute, atunci acest lucru va ajuta (...) Este o provocare globală”, a spus Annalena Baerbock la sosirea la o întâlnire la Luxemburg cu omologii săi din Uniunea Europeană.

11:40Pierderile Rusiei, conform ultimei estimări publicate de armata ucraineană:

- 33.800 de soldați

- 1.477 de tancuri

- 3.588 de blindate de luptă

- 749 sisteme de artilerie

- 238 sisteme de rachete de artilerie

- 98 sisteme antiaeriene

- 216 avioane

- 181 elicoptere

- 14 nave / bărci

- 601 drone

- 2.527 vehicule

- 130 de rachete de croazieră doborâte

10:38Cum se administrează un oraș lovit zilnic de rachetele Rusiei? Interviu cu primarul din Nikolaev: „După fiecare noapte de bombardament, ne ocupăm să restabilim curentul electric, livrarea de gaze și apă și orarul transportului public”

10:34Teatrul Național de Operă și Balet din Odesa a fost redeschis vineri, pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit CNN. "Sunt foarte bucuros că continuăm să ne deschidem teatrele în timp de război. Cultura noastră este al doilea front. Este arma noastră, care trebuie să funcționeze chiar și în vremuri atât de dificile", a spus ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko.

Josep Borrell: Blocarea de către Rusia a exportului a milioane de tone de cereale din Ucraina, o crimă de război

10:28România a dat dovadă de solidaritate faţă de refugiaţii ucraineni şi va continua să le asigure condiţii pentru integrarea socială şi economică în ţara noastră, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, luni, într-un mesaj transmis de Ziua Mondială a Refugiatului.

"În cele aproape patru luni de când a fost declanşat acest conflict, România alături de alte ţări din regiune şi din întreaga Europă şi-au deschis graniţele pentru refugiaţii din Ucraina, dând dovadă de solidaritate faţă de aceşti oameni, ale căror vieţi au fost complet date peste cap de război", afirmă Nicolae Ciucă.

Premierul reaminteşte că peste un milion de ucraineni au venit în ţara noastră pentru a se refugia din calea pericolelor, iar dintre aceştia, peste 80.000 au ales protecţia şi siguranţa oferite de România: "Acestor oameni, pentru care viaţa a devenit o adevărată fugă contracronometru din calea războiului, vom continua să le asigurăm condiţii pentru integrarea socială şi economică în România".

10:25Blocarea de către Rusia a exportului a milioane de tone de cereale din Ucraina este o crimă de război, a declarat luni șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Facem apel la Rusia să deblocheze porturile ucrainene. Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame. Este o adevărată crimă de război, așa că nu-mi pot imagina că acest lucru va mai dura mult timp", a spus Josep Borrell la sosirea la o reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană la Luxemburg. (Reuters)

10:13Doi voluntari americani care luptau pentru Ucraina au fost reținuți de separatiștii susținuți de ruși la Donețk, după ce au fost capturați săptămâna trecută, potrivit presei de stat ruse, scrie CNN.

09:43Noi atacuri ale rușilor au fost lansate în noaptea de duminică spre luni, fiind răniți trei copii și distrusă infrastructură civilă în localitatea Ivanivka, conform șefului Poliției regionale Harkov, Volodimir Timoșko, citat de The Kyiv Independent.

09:40Aviația Rusiei a avut slabe performanțe, echipajele fiind insuficient instruite - Raportul britanicilor

09:37Poliţia de Frontieră anunţă că 9.231 de cetăţeni ucraineni au intrat duminică în România, în scădere cu 15,2% faţă de ziua precedentă.De la declanşarea războiului, în 24 februarie, și până în 19 iunie, la ora 24.00, au intrat în România 1.250.981 cetăţeni ucraineni.

09:17 Jurnalistul rus Dmitri Muratov își scoate la licitație Premiul Nobel pentru Pace. Banii vor merge la copiii ucraineni refugiați din calea războiului

Patriarhul Kirill, nou elogiu adus soldaților ruși

08:45Tragedia unui tată care vede trupul fiului mort în bombardamentele din Lisichansk a fost surprinsă într-una dintre cele mai teribile fotografii care documentează războiul din Ucraina, relatează Nexta. Fotografia a fost făcută în ajunul Zilei Tatălui care este sărbătorită pe 19 iunie în Ucraina.

08:37 Patriarhul Kirill, nou elogiu adus soldaților ruși și ”spiritului uimitor de sacrificiu”

08:05 Miniştrii de externe din statele UE caută soluții pentru a scoate din Ucraina milioane de tone de cereale blocate de Rusia. Este vorba despre cel puțin 20 de milioane de tone de cereale, potrivit Reuters.

07:54 Ursula von der Leyen despre admiterea candidaturii Ucrainei la UE: O decizie istorică. Cred cu tărie că vom obține o decizie pozitivă

Cele 27 de state membre ale UE urmează să discute recomandarea Comisiei privind admiterea statutului de candidat la UE pentur Ucraina și Moldova la un summit care va avea loc la Bruxelles, joi şi vineri. De asemenea, pe ordinea de zi se va afla şi cererea Georgiei de aderare la UE, care, în opinia Comisiei, ar trebui să fie supusă îndeplinirii unor condiţii diferite.

07:22 Rusia folosește așa-numitele ”procese pentru crime de război” pentru a propulsa narațiuni false despre războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului. Think tank-ul american a transmis că este posibil ca autoritățile ruse să încerce să folosească procesele înscenate împotriva militarilor ucraineni, în special a luptătorilor de la combinatul de la Mariupol, reluând teoria potrivit căreia războiul este o ”operațiune specială de denazificare”. Citând Ministerul Apărării din Regatul Unit, think tank-ul a spus că decizia Rusiei de a-și numi invazia o „operație militară specială”, mai degrabă decât un război, îi poate limita capacitatea de a găsi ”mijloace legale de a pedepsi dizidenții militari și cei care refuză să se mobilizeze”.

Aproape 2 milioane de persoane duse din Ucraina în Rusia - Moscova

07:15 Armata Ucrainei: 28 de soldați ruși au fost uciși în sudul Ucrainei. Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat că a distrus și un tanc rusesc, două vehicule militare și obuziere de 152 mm.

07:00 O biserică de lemn afiliată Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) a ars pe 19 iunie în districtul Sykhivsky din Lviv. Pompierii au stins incendiul și nu au fost înregistrate victime, potrivit Kyiv Independent.

00:45 Aproape 2 milioane de persoane au fost duse din Ucraina în Rusia, potrivit datelor prezentate de Moscova.

23:55 Preşedintele Volodimir Zelenski spune, în mesajul său video transmis la finalul fiecărei zile, că se aşteaptă ca Rusia să îşi intensifice atacurile, în contextul în care Kievul urmează să primească săptămâna ce vine răspunsul blocului european privind acordarea statutului de ţară candidată la UE.

”Evident că săptămâna aceasta ar trebui să ne aşteptăm de la Rusia la o intensificare a activităţilor sale ostile. (...) Şi nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva altora ţări europene. Ne pregătim, suntem gata, avertizăm partenerii” - a spus Zelenski.

22:40Comandanţi ai batalionului Azov capturaţi la Mariupol ar fi fost transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova Informația a fost dezvăluită pentru agenţia rusă Tass de o sursă judiciară. Nu au fost precizate numele acestor comandanţi, dar conform unor relatări anterioare Sviatoslav Palamar (zis şi Kalina), unul dintre comandanţii secunzi ai batalionului Azov, şi Serghei Volinski (zis şi Volina), comandant al Brigăzii 36 a armatei ucrainene, fuseseră transferaţi în Rusia pentru a fi investigaţi.

22:18 Cel puțin două explozii puternice au avut loc în Severodonețk, cel mai probabil la uzina chimică Azot după cum arată fumul degajat în urma deflagrațiilor. A doua explozie a fost surprinsă pe video, deși nu este clar dacă cele două deflagrații au avut loc duminică sau zilele anterioare.

În uzina Azot din Severodonețk s-au refugiat mulți civili, dar s-au regrupat și o parte din apărătorii ucraineni: Severodonetsk

21:54 Ministrul de externe al Italiei îşi acuză propriul partid că subminează sprijinul faţă de Ucraina. 21:18 Lege adoptată în Ucraina: Muzica artiştilor ruşi, interzisă. Cine va face excepție / Și achiziţia de cărţi din Rusia va fi interzisă