Șapte persoane au fost date dispărute luni după ce Moscova a acuzat forțele ucrainene că au tras asupra unor platforme petroliere din Marea Neagră, în largul Crimeei anexate, a declarat un oficial rus, potrivit AFP.

Nave de razboi rusesti in CrimeeaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

"Confirmăm că sunt trei răniți și șapte dispăruți, garantăm că vom continua căutările", a declarat pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova după anexarea Crimeii în 2014, Serghei Aksionov.

Vorbind în direct la televiziunea rusă, Aksionov spusese anterior că cinci persoane au fost rănite, înainte de a reduce bilanțul.

El a precizat că împușcăturile au vizat trei platforme de foraj ale companiei Chernomorneftegaz, ceea ce a dus la evacuarea a 94 de persoane de pe amplasament.

"Cincisprezece militari au rămas să monitorizeze platformele", a declarat Aksionov pe contul său de Telegram luni seara.

Aceasta este prima lovitură raportată împotriva unei infrastructuri offshore de hidrocarburi din Crimeea de la începutul ofensivei pe care Rusia o desfășoară împotriva Ucrainei de la sfârșitul lunii februarie.

Potrivit lui Serghei Aksionov, căutarea persoanelor dispărute are loc "cu participarea navelor de patrulare și a mijloacelor aeriene".

Acesta a spus că incendiul a afectat în special una dintre cele trei platforme. Olga Kovitidi, senatorul desemnat de Moscova pentru Crimeea, a declarat pentru agenția rusă Ria Novosti că nu au existat victime pe celelalte două platforme.

Chernomorneftegaz, care se află sub sancțiunile SUA din 2014, operează mai multe câmpuri de gaze și petrol în Marea Neagră și în Marea Azov.

După anexarea Crimeei, noile autorități ruse au naționalizat activele companiei Chernomorneftegaz, care anterior era o filială a operatorului de stat ucrainean Naftogaz.