Kremlinul a declarat luni că toți americanii capturați în Ucraina sunt "mercenari" care ar trebui să își asume responsabilitatea pentru "crimele" lor, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Începând de astăzi, Departamentul de Stat al SUA va investiga posibila capturare a lui Alexander Drueke și Andy Tai Ngoc Huynh, doi americani dispăruți care s-au oferit voluntari pentru a apăra Ucraina împotriva invadatorilor ruși.

Săptămâna trecută, a apărut o fotografie care îi arată pe cei doi veterani în spatele unui camion militar, cu mâinile legate la spate, potrivit The Guardian.

Agenția de știri RIA l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că bărbații reținuți nu sunt acoperiți de Convenția de la Geneva, deoarece nu sunt trupe regulate.

Săptămâna trecută, familia fostului ofițer al Corpului de Infanterie Marină Grady Kurpasi a dezvăluit că acesta a fost dat dispărut în zona Herson de la sfârșitul lunii aprilie. Nu este clar dacă Departamentul de Stat investighează dacă Kurpasi a fost și el capturat.

Până în prezent, în conflict, un cetățean american a fost ucis luptând ca voluntar.

Cetăţenii americani Alexander John-Robert Drueke, în vârstă de 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, şi Andy Tai Ngoc Huynh, în vârstă de 27 de ani, din Hartselle, Alabama, au fost intervievaţi vineri de postul rusesc RT într-un centru de detenţie din autoproclamata Republică Populară Doneţk. Cei doi americani dispăruseră în 9 iunie, în timpul unei bătălii la nord de Harkov.

Vineri, pe canale pro-ruse și pe rețelele de socializare au apărut scurte clipuri video cu cei doi americani reținuți într-o locație necunoscută.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat vineri pentru CNN că oficialii americani „au văzut fotografiile și videoclipurile cu cei doi cetățeni americani capturați de forțele militare ruse în Ucraina” și că „monitorizează îndeaproape situația”: „Suntem în contact cu autoritățile ucrainene, cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii și cu familiile celor doii”.

De asemenea, președintele Joe Biden a declarat vineri că a fost informat cu privire la situația celor doi americani dispăruți în Ucraina, îndemnându-și concetățenii să nu călătorească în această țară aflată în război de la invazia rusă.

Sâmbătă, a fost publicat un alt videoclip editat de peste 50 de minute cu Drueke și Huynh intervievați de HelmCast, un canal de YouTube naționalist sârb pro-rus.

În interviu, un bărbat poate fi auzit în spatele camerei dezvăluind locația, când spune „aici în Donețk”, în timpul unei întrebări adresate lui Drueke. Drueke este, de asemenea, întrebat în interviu dacă are vreo obiecție cu privire la modul în care a fost tratat de la capturarea sa și dezvăluie că a fost bătut.

CNN a ales să nu difuzeze videoclipurile deținuților americani, deoarece acestea îi arată pe bărbați vorbind sub constrângere.