​Paramedicul ucrainean Iulia Payevska, care a filmat cu o cameră corporală când ea și colegii săi tratau civili ucraineni, dar și militari din ambele tabere, în Mariupol, în luna martie, a fost eliberată după trei luni de captivitate în Rusia, relatează BBC și The Guardian. Imaginile care arată ororile războiului au fost făcute publice de un jurnalist de la Associated Press,reușind să scoată cardul cu înregistrări din Mariupol după ce l-a medicul ascuns într-un tampon.

Iulia Payevska și unul din colegii săiFoto: Captura video - Sky News

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Iulia Payevska, cunoscută și sub numele de Taira, o poreclă pe care a ales-o din jocul World of Warcraft, este liberă și deja acasă, dar nu a oferit prea multe detalii despre eliberarea paramedicului.

„Pot anunța astăzi că am reușit să o eliberăm din captivitate pe Taira... Sunt recunoscător tuturor celor care au lucrat pentru a obține acest rezultat. Taira este deja acasă. Vom continua să lucrăm pentru a-i aduce pe toți înapoi", a spus vineri Volodimir Zelenski.

Într-o scurtă înregistrare video postată sâmbătă pe Telegram, Taira i-a mulțumit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru eforturile sale de a obține eliberarea ei.

„Știu că totul se va rezolva și vom fi cu toții acasă, așa cum sunt eu acum", a spus paramedicul ucrainean.

Cum a reuit să scoată imaginile

Iulia Payevska, despre care presa din Rusia scria că este o naționalistă de extremă dreapta, a reușit să le dea jurnaliștilor americani care încă mai erau în Mariupol mai multe înregistrări care arătau cum ea și colegii săi tratau civilii ucraineni, dar și militarii răniți atât ucraineni, cât și ruși.

Iulia Payevska a fost capturată împreună cu un coleg pe 16 martie, în aceeași zi în care o bombă a distrus un adăpost antiaerian din interiorul unui teatru din Mariupol, în urma căruia ar fi murit sute de persoane, într-un atac atribuit Rusiei.

Cu o zi înainte de a fi capturat, paramedicul ucraineani a dat peste 256 de GB de imagini înregistrate cu camera de corp, fiind scoase din oraș de un jurnalist AP care le-a ascuns într-un tampon.

Propaganda rusă a încercat să o discrediteze

Presa din Rusia a prezentat-p pe Iulia Payevska drept o naționalistă de extremă dreapta care lucrează pentru regimentul Azov, fiind cea care a condus apărarea fabricii. Unele instituții media pro-Kremlin au afirmat, fără a furniza nicio dovadă, că paramedicul ucrainean a participat la uciderea civililor din Mariupol.

Însă spitalul militar unde Iulia Payevska a tratat răniții nu avea legătură cu batalionul Azov, iar imaginile pe care le-a înregistrat atestă faptul că a încercat să salveze atât soldații ruși răniți, cât și militarii și civilii ucraineni.

Într-o înregistrare din 10 martie și citat de AP, Iulia Payevska este întrebată de o altă femeie dacă va trata doi soldați ruși grav răniți.

„Ei nu vor fi la fel de amabili cu noi. Dar nu aș putea face altfel. Sunt prizonieri de război", a răspuns paramedicul ucrainean.