Jurnalistul rus Dmitri Muratov își va scoate la licitație Premiul Nobel pentru Pace, promițând că veniturile vor merge direct către UNICEF în eforturile sale de a ajuta copiii refugiați din calea războiului din Ucraina.

Dmitri Muratov, redactorul-sef al Novaya GazetaFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia Images

Muratov, distins cu medalia de aur în octombrie 2021, a contribuit la înființarea ziarului independent rus Novaya Gazeta și a fost redactorul-șef al publicației până când aceasta a fost închisă la scurt timp după declanșarea războiului, în martie, pe fondul represiunilor Kremlinului împotriva jurnaliştilor independenți și a disidenței publice.

Jurnalistul a împărțit anul trecut Premiul Nobel pentru Pace cu jurnalista filipineză Maria Ressa și a spus că vrea să-și scoată la licitație premiul și că va dona 500.000 de dolari unei organizații de caritate, relatează The Guardian.

Cei doi jurnalişti au fost premiați pentru bătăliile lor pentru păstrarea libertăţii de exprimare în ţările lor, în ciuda faptului că au fost atacaţi de guvernele lor şi chiar ameninţări cu moartea.

Muratov a fost extrem de critic față de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și de războiul declanșat în februarie.

Medalia lui Muratov este vândută de Heritage Auctions pe 20 iunie, de Ziua Mondială a Refugiatului, cu sprijinul comitetului de premii