Ambasada Ucrainei în Israel acuză statul evreu că refuză să furnizeze proteze pentru ucrainenii răniţi în războiul declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie, spunând că „nu există nicio justificare pentru întârzierea continuă a ajutorului în acest domeniu umanitar”.

Ministrul israelian de externe, Yair LapidFoto: DEBBIE HILL / UPI / Profimedia
  • „Mulţi ucraineni şi-au pierdut membre în urma atacurilor ruse. Israelul este o putere internaţională în domeniul protezelor.
  • Ne aşteptăm ca guvernul israelian să facă ceea ce este corect şi moral şi să îi ajute pe Dalil şi pe mulţi alţi ucraineni să îşi revină" - este mesajul postat pe Facebook de Ambasada Ucrainei în Israel , care duminică a lansat campanie online în acest sens.

Mesajul este ilustrat cu o fotografie a lui Dalil, un tânăr de 19 ani care şi-a pierdut în război ambele picioare.

  • „Guvernul israelian refuză să îl trateze doar fiindcă e ucrainean", spune ambasada.

„Când ONU adoptă rezoluţii susţinute de palestinieni care condamnă Israelul pentru că se apără, de ce Ucraina votează 78% din acestea?"

Organizaţia neguvernamentală UN Watch, care monitorizează Organizaţia Naţiunilor Unite, a replicat arătând că din 2014 Ucraina a votat împotriva Israelului în 78% din rezoluţiile ONU referitoare la statul evreu - ultima dată, chiar săptămâna trecută.

  • „Dragă domnule ambasador Evghen Korniciuk: anul trecut, teroriştii Hamas au tras 4000 de rachete asupra civililor israelieni.
  • Când ONU adoptă rezoluţii susţinute de palestinieni care condamnă Israelul pentru că se apără, de ce Ucraina votează 78% din acestea?" a întrebat UN Watch.

Ucraina a votat pentru 95 din cele 122 de rezoluţii împotriva Israelului şi s-a abţinut în privinţa a 27, fără a vota nici o singură dată în favoarea israelienilor, menţionează TPS, care reaminteşte, pentru comparaţie, bilanţul Canadei: pentru Israel de 104 ori, adică în 85% din cazuri, împotrivă doar de trei ori şi abţinere de 16 ori, adică la 13% din rezoluţii.

La rândul său, Israelul a votat alături de Ucraina, pentru condamnarea agresiunii şi dezinformării din partea Rusiei, de trei ori anul acesta, asumându-şi riscuri diplomatice ridicate, arată TPS, conform Agerpres.

Cu toate acesta, săptămâna trecută, când 22 de ţări - printre care SUA, Canada, Germania şi Olanda - s-au alăturat Israelului, opunându-se Comisiei Pillay, considerată anti-israeliană, Ucraina a refuzat să facă un pas similar.

Oficiali de rang înalt de la Ierusalim, „surprinşi" de mesajul Ucrainei

Oficiali de rang înalt de la Ierusalim au declarat pentru TPS că sunt „surprinşi" de mesajul „foarte agresiv" al ambasadei ucrainene, în special având în vedere mobilizarea Israelului pentru trimiterea de ajutoare umanitare şi medicale în Ucraina "la un nivel fără precedent", inclusiv prin transportul pe calea aerului al unor copii bolnavi de cancer, pentru tratamente în Israel.

Israelienii au trimis ucrainenilor spitalul de campanie Kochav Meir, complet echipat, precum şi medicamente, ambulanţe, alimente, generatoare de curent şi altele.

Ucraina a cerut Israelului să trimită şi echipamente militare, însă Israelul a încercat să evite o confruntare cu Rusia, păstrând o aparenţă de neutralitate, în timp ce a transferat tone de ajutoare civile.