Ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrei Kelin, și alți diplomați ruși nu mai mai au voie să intre în sediul parlamentului de la Londra „până la o nouă notificare”, potrivit unui mesaj trimis luni de preşedinţii Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor, relatează The Guardian și Sky News.

Ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei KelinFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Interdicţia, care se aplică amasadorului rus în Marea Britanie, Andrei Kelin, și tuturor diplomaţilor şi oficialilor ruşi acreditaţi de Londra, este neoficial în vigoare de când Rusia a început pe 24 februarie invazia în Ucraina, dar luni a fost confirmată pentru prima dată.

„În calitate de reprezentant acreditat oficial al guvernului rus, ambasadorul nu va fi primit în incinta Parlamentului până la noi ordine”, se arată în documentul trimis de preşedinţii Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor.

Documentul a fost însoțit de o notă de îndrumare a ministerului britanic de externe pentru cei 265 de parlamentari britanici cărora Moscova le-a interzis recent intrarea în Rusia.

De asemenea, nu sunt recomandate călătoriile în zonele aflate sub „controlul sau influența" Rusiei, inclusiv în Belarus, Transnistria din Republica Moldova, Crimeea, de-a lungul graniței dintre Armenia și Azerbaidjan și în regiunea ocupată Donbas din Ucraina, se mai arată în notă.

​Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, spunea la sfârștiul lunii mai într-un interviu pentru BBC că toate atrocităţile comise de soldaţii lui Putin în Bucha sunt o „născocire".

Diplomatul rus mai susținea că Moscova va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.