​Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a spus că nu crede că Moscova va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei, într-un interviu pentru BBC, scrie news.ro. Diplomatul rus susţine că toate atrocităţile comise de soldaţii lui Putin în Bucha sunt o "născocire".

Ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei KelinFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Andrei Kelin declarat în interviul pentru BBC că, în conformitate cu regulile militare ruseşti, armele nucleare nu sunt folosite în conflicte ca acesta.

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a adăugat el, în special atunci când existenţa statului este ameninţată.

"Nu are nimic de-a face cu operaţiunea actuală", a spus Kelin.

Crimele de război sunt o "fabricaţie"

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a negat, de asemenea, că militarii ruşi bombardează civili şi a spus că acuzaţiile de crime de război din oraşul Bucha sunt o ""fabricaţie".

Întrebat de ce Rusia comite crime de război, Kelin a răspuns că "primarul din Bucha în declaraţia sa iniţială a confirmat că trupele ruse au plecat, totul este curat şi calm, oraşul într-o stare normală.Nu se întâmplă nimic, nu sunt cadavre pe stradă. Dar în continuare, după ce s-a făcut - dar oricum..."

Întrebat insistent dacă toate aceste lucuri sunt inventate, diplomatul rus a răspuns că "în opinia noastră, este o născocire. Este folosită doar pentru a întrerupe negocierile".

Rusia a mai făcut astfel de acuzaţii, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că imaginile cu cadavrele din Bucha au fost "înscenate" după ce ruşii s-au retras.

Acest lucru a fost contrazis de numeroase relatări ale localnicilor, care au declarat pentru BBC că trupele ruse i-au executat pe cei dragi.

Câte arme nucleare are Rusia

Când Vladimir Putin şi-a pus forţele nucleare în alertă maximă la sfârşitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, a fost perceput pe scară largă ca un avertisment.

Putin a dat vina pe pe agresiunea Occidentului şi a NATO.

Însă secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a calificat-o ca o încercare de a distrage atenţia oamenilor de la „ce nu merge bine în Ucraina”, declarând că Rusia a întârziat cu privire la invazia sa după doar câteva zile şi încercând să „amintească lumii” că are un efect de descurajare.

Armele nucleare tactice sunt cele care pot fi folosite la distanţe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare "strategice" care pot fi lansate pe distanţe mult mai mari şi pot ridica spectrul războiului nuclear total.

Dar termenul include încă multe tipuri de arme, inclusiv bombe mai mici şi rachete folosite pe câmpul de luptă.

Se crede că Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.