Palatele, iahturile și podgoriile oferite lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum legate de ceea ce pare a fi o rețea informală care deține active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari, relatează The Guardian.

Palatul lui PutinFoto: Captura YouTube

O serie de case de vacanță și alte bunuri despre care se presupune că sunt utilizate de președintele rus, dar care, conform înregistrărilor disponibile, aparțin sau au fost deținute de persoane, companii și organizații caritabile separate, sunt legate prin adresele de e-mal care au un nume de domeniu comun, LLCInvest.ru.

Activele lui Putin, administrate de LLCInvest, care seamănă cu o cooperativă

O captură de ecran a unui schimb de emailuri din luna septembrie a anului trecut sugerează în continuare că directorii și administratorii asociați cu unele dintre entitățile separate care dețin și gestionează aceste active au discutat despre problemele de afaceri de zi cu zi ca și cum ar face parte dintr-o singură organizație.

Un expert anticorupție din Rusia, care a cerut să nu i se publice numele având în vedere situația politică de la Moscova, a spus că constatările ridică întrebări cu privire la existența unui anumit nivel de „management comun”.

„LLCInvest arată mai ales ca o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și proprietăți”, au sugerat ei.

Timp de aproape două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret bogății uriașe prin apropiații săi, toate alimentate de o serie de dezvăluiri precum „Panama Papers” despre averile celor mai apropiați lui.

Serghei Kolesnikov, un om de afaceri, a susținut în urmă cu 10 ani că a fost în spatele unui plan care a permis unui grup de oligarhi de top ai Rusiei să strângă miliarde de ruble într-un tip de „fond de investiții” în beneficiul lui Putin, care atunci era prim-ministru. Afirmațiile au fost respinse și Kolesnikov a fugit din Rusia.

86 de companii și organizații par să folosească numele de domeniu comun LLCinvest

Luna trecută, guvernul Regatului Unit a pus în contrast „stilul de viață luxos” al lui Putin cu înregistrările oficiale ale Rusiei, care enumerau „bunuri modeste”, inclusiv un apartament mic în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică din anii 1950, o remorcă și un garaj mic.

După o investigație de un an, Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP) și site-ul de știri în limba rusă Meduza au identificat 86 de companii și organizații non-profit ai căror reprezentanți par să folosească numele de domeniu comun LLCinvest, adesea alături conturi de e-mail.

Afirmațiile privind o avere prezidențială secretă sunt respinse și nu a fost identificat un lanț de proprietate care să conducă la Putin. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus: „Președintele Federației Ruse nu are nicio legătură și nu este afiliat în niciun mod cu obiectele și organizațiile pe care le-ați numit”.

Potrivit OCCRP și Meduza, activele legate de organizații sau structurile corporative din jurul acestora în care domeniul de e-mail LLCinvest.ru pare să fi fost utilizat, includ:

  • Palatul de pe malul Mării Negre de 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare despre care Alexei Navalnîi a susținut că a fost construit pentru uzul personal al lui Putin în Gelendzhik. Oligarhul miliardar Arkady Rotenberg, care a fost sancționat de UE și SUA, a revendicat proprietatea. Înregistrările corporative deținute de baza de date Spark din Rusia indicau că din iunie proprietatea aparține unei firme numite Kompleks a cărei companie-mamă este Binom. Directorul companiei de la Binom până în iulie anul trecut părea să aibă înregistrat o adresă de e-mail cu domeniul LLCInvest.ru. Adresa LLCinvest.ru rămâne citată de Spark, cea mai mare bază de date a companiilor din Rusia, drept contact.
  • Acri de podgorii în jurul palatului Gelendzhik. Navalnîi a susținut că cramele erau un „hobby” al lui Putin care scăpase de sub control. Viile din jurul palatului aparțin unei organizații non-profit fondată de doi asociați ai lui Putin, Ghenadi Timcenko și Vladimir Kolbin, ambii fiind, de asemenea, sub sancțiuni occidentale. Kolbin și alții asociați cu podgorii par să aibă conturi de e-mail LLCInvest.ru.
  • Stațiunea de schi Igora din regiunea Leningrad, unde a avut loc nunta fiicei lui Putin în 2013. Potrivit documentelor funciare, este deținută de Ozon, companie în care prietenul lui Putin, președintele Bank Rossiya și cel mai mare acționar Iuri Kovalchuk, care de asemenea a fost sancționat. Contul de e-mail cu domeniul LLCInvest.ru este adresa contact din evidențele Spark ale companiei-mamă a Ozon, Relax.
  • O vilă la nord de Sankt Petersburg, cunoscută de localnici drept „Dacha lui Putin”. Vila Sellgren a fost deținută de Oleg Rudnov, un prieten din copilărie al lui Putin, și moștenită de fiul său Serghei Rudnov, printr-o companie numită North. Rudnov pare să folosească adrese de e-mail LLCinvest.ru, conform înregistrărilor Spark.
  • O clădire acoperită în lemn la nord de Sankt Petersburg, cunoscută sub numele de Cabana Pescarului. E-mailurile divulgate de la o firmă de construcții sugerează că trei companii diferite care foloseau numele de domeniu dețineau diferite parcele de teren în jurul complexului, în timp ce o a patra entitate LLCInvest - o organizație nonprofit numită Revival of Maritime Traditions - a gestionat construcția. Aceeași fundație, plasată recent sub sancțiuni occidentale, deține două iahturi, Shellest și Nega, despre care Trezoreria SUA spune că ar fi legate de Putin.
  • Activele de 4,5 miliarde USD deținute de entitățile LLCInvest includ depozite mari în numerar.

LLCinvest nu este un furnizor de e-mail standard deschis publicului, cum ar fi Yahoo, ci un domeniu pe un server deținut de Moskomsvyaz, o companie de telecomunicații care are legături strânse cu Bank Rossiya. Banca din Sankt Petersburg se află sub sancțiunile occidentului și descrisă de Trezoreria SUA drept „banca personală pentru înalți oficiali ai Federației Ruse”.

Rossiya a fost, de asemenea, descrisă drept „banca lui Putin”. Kremlinul a negat orice astfel de legături sau influență.