Sefi de stat, politicieni influenti, miliardari, nume mari ale sportului mondial si celebritati din intreaga lume folosesc paradisuri fiscale pentru a isi ascunde averile, arata o investigatie jurnalistica realizata in comun de 107 institutii media, dupa ceea ce pare a fi cea mai mare scurgere de informatii despre afacerile off-shore din istorie - asa-numita afacere "Panama Papers". Un numar record de 11,5 milioane de astfel de documente s-au scurs din arhivele secrete ale societatii de consultanta Mossack Fonseca din Panama, o societate de avocatura specializata in consultanta pentru crearea companiilor off-shore. Documentele arata cum peste 214 mii de societati off-shore, crete sau administrate de Mossack Fonseca in 21 de paradisuri fiscale in perioada 1977-2015, au avut ca beneficiari pe unii dintre cei mai influenti si bogati oameni din lume, provenind din peste 200 de tari, scrie Le Monde.

  • Cele mai importante nume vehiculate in scandal

Printre numele vehiculate in acest scandal se numara presedintele rus Vladimir Putin, premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, presedintele argentinian Mauricio Macri, premierul pakistanez Nawaz Sharif si fostul premier ucrainean Pavlo Lazarenko.

Lor li se alatura alti sefi de stat sau politicieni influenti, dar si nume importante din lume sportului, precum fotbalistul argentinian Lionel Messi si presedintele suspendat al UEFA, Michel Platini.

De asemenea, numele unor societati care au legaturi cu familia presedintelui chinez Xi Jinping, care incearca sa afiseze o imagine de politician determinat sa lupte impotriva coruptiei, apar de asemenea in documente.

In total, 140 de politicieni si alte figuri proeminente din intreaga lume sunt legate de acest scandal. Numele multora dintre acestia nu apar direct in documente, ci alte indicii, precum inregistrari audio si diverse marturii, conduc catre ei, in unele cazuri fiind folosite presudonime.

Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson a fost primul politician de rang inalt care s-a confruntat, duminica seara, cu intrebarile jurnalistilor pe aceasta tema. "Niciodata nu am ascuns fonduri. Parca m-ati acuza de ceva", le-a spus el jurnalistilor, potrivit AFP.

  • Informatiile, trimise jurnalistilor germani de o sursa anonima

Imediat dupa publicarea investigatiei in presa din intreaga lume, cabinetul avocatului panamez Mossack Fonseca a declarat pentru AFP ca scurgerea acestor informatii reprezinta "o crima" si "un atac impotriva statului Panama".

Panama este unul dintre centrele financiare cele mai opace din lume, fiind considerat un hub al spalarii de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude si activitati criminale.

Guvernul din Panama a dat asigurari ca "va coopera energic" cu justitia in cazul deschiderii unei anchete in acest caz.

Potrivit Le Monde, aceste informatii ar fi ramas secrete daca o sursa anonima nu ar fi inceput, in anul 2015, sa trimita aceste documente, considerate "o mina de aur" jurnalistilor publicatiei germane Suddeutsche Zeitung.