Liderii Uniunii Europene urmăresc să mențină presiunea asupra Rusiei la summitul de săptămâna aceasta, plănuind să se angajeze să lucreze la un nou pachet de sancțiuni, iar aurul s-ar putea afla printre activele care ar putea fi vizate de acesta, potrivit unui proiect de document, relatează Reuters.

Lingouri aurFoto: Dario Hayashi / Alamy / Profimedia Images

UE a adoptat șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului de la începutul invaziei de pe 24 februarie, dar mai multe sectoare rămân în mare parte neatinse, deoarece guvernele UE evită măsuri care le-ar putea afecta propriile economii mai mult decât pe cea a Rusiei.

„Vor continua lucrările la sancțiuni, inclusiv pentru a consolida punerea în aplicare și a preveni eludarea”, vor spune liderii UE la finalul summitului lor obișnuit din 23-24 iunie, conform celei mai recente versiuni a proiectului lor de concluzii din 20 iunie și văzută de Reuters.

Textul reprezintă un compromis între țările nordice și estice care au făcut presiuni pentru o referire clară la un al șaptelea pachet în declarația summit-ului și națiuni precum Germania și Belgia care doresc să se concentreze pe aplicarea măsurilor existente în loc să adauge imediat mai multe.

Într-o versiune anterioară a textului nu era menționează lucrarea la un nou pachet de sancțiuni. Dar, în conformitate cu dorințele Germaniei, noul text nu se referă în mod explicit la un al șaptelea pachet de măsuri.

Deși nu se pregătește niciun pachet nou, se lucrează pentru a identifica sectoarele care ar putea fi afectate, au spus oficialii.

Aurul rusesc, printre posibilele următoare ținte

Aurul este una dintre posibilele următoarele ținte, potrivit oficialilor familiarizați cu discuțiile.

Aurul este un activ crucial pentru Banca Centrală Rusă, care s-a confruntat cu restricții privind accesul la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale.

La o întâlnire de săptămâna trecută, Danemarca a sugerat că noile sancțiuni ar putea include aurul, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadorului danez la UE.

De asemenea, o persoană familiară cu discuțiile privind sancțiunile a declarat pentru Reuters că Comisia Europeană lucrează la adăugarea aurului într-un posibil viitor nou pachet de sancțiuni, deși nu este încă clar dacă măsura ar putea interzice exporturile către Rusia, importurile din Rusia sau ambele.

Liderii UE vor conveni, de asemenea, să accelereze planurile de finanțare a reconstrucției Ucrainei.