Procurorul general Merrick Garland a anunțat, marți, în timpul unei călătorii neanunțate în Ucraina, echipa care va lucra pentru a identifica și a urmări penal pe oricine a comis crime de război în Ucraina, relatează CNN.

Eli Rosenbaum in 1995, pe cand vana nazistiFoto: WILFREDO LEE / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Echipa, a spus Garland, va fi condusă de cel mai cunoscut „vânător de naziști” al departamentului, Eli Rosenbaum, și va fi formată din experți în investigații care implică incălcări ale drepturilor omului și crime de război. Rosenbaum, un veteran al Departamentului de Justiție, cu o experiență de 36 de ani, care a fost anterior director al Strategiei și Politicii de Aplicare a Drepturilor Omului, a ajutat departamentul în peste 100 de cazuri de identificare și deportare a naziștilor, potrivit Departamentului de Justiție.

Anunțul este un semnal puternic al Departamentului de Justiție că este interesat de investigarea crimelor de război din războiul aflat în desfășurare în Ucraina și vine în urma unui efort anterior al Departamentului de Justiție de a bloca bunurile oligarhilor ruși.

„Nu există ascunzătoare pentru criminalii de război. Departamentul de Justiție al SUA va urmări orice cale pentru a-i trage la răspundere pe cei care comit crime de război și alte atrocități în Ucraina”, a spus Garland în Ucraina. „Lucrând alături de partenerii noștri interni și internaționali, Departamentul de Justiție va fi necruțător în eforturile noastre de a trage la răspundere fiecare persoană complice la comiterea de crime de război, tortură și alte încălcări grave în timpul conflictului neprovocat din Ucraina”.

Cine este Eli Rosenbaum, cel care va conduce echipa americană de anchetare a crimelor de război în Ucraina

Eli Rosenbaum, născut în 1955, este un american evreu, și era doar stagiar când s-a alăturat celui care era atunci Biroul de Investigații Speciale în 1979, la scurt timp după ce a fost creat.

Fost director al Strategiei și Politicii de Aplicare a Drepturilor Omului, Rosenbaum a devenit cel mai cunoscut vânător de naziști al Departamentului de Justiție, ajutând departamentul să ancheteze 137 de cazuri, dintre care 107 naziști au fost deportați din State.

Printre aceștia: John Demjanjuk, care a fost condamnat în Germania pentru faptul că a fost responsabil de moartea a peste 28.000 de oameni, prin pentru munca sa de gardian în lagărul morții Sobibor din Polonia ocupată de naziști, după ce unitatea pentru drepturile omului a Departamentului de Justiție l-a deportat.

Un alt nazist, Michael Kolhnhofer, a fost atât de înfuriat de eforturile de deportare ale Departamentului de Justiție, încât, când reporterii au apărut la casa lui din Kansas City în 1996 pentru a pune întrebări, a început să tragă focuri de armă din ușa casei. Fostul gardian nazist din lagărul de exterminare Buchenwald a murit în urma unui schimb de focuri cu poliția.

Pentru Rosenbaum, o carieră de vânător de naziști a fost întâmplătoare, notează CNN.

După perioada de stagiu și-a imaginat o carieră juridică, poate în finanțe.

Crescând, familia lui din Long Island, N.Y., nu a vorbit despre Holocaust. Termenul „Holocaust” nu a făcut parte nici măcar în limbajul obișnuit până la un spectacol de teatru televizat difuzat de NBC în anii 1970 care se baza pe Procesele de la Nürnberg.

În schimb o amintire cu tatăl său, în timpul unei călătorii la New York, i-a rămas întipărită în minte. Acesta i-a povestit despre perioada serviciului militar. Tatăl său a descris momentul în care a ajuns la Dachau, Germania, la o zi după eliberare. Apoi s-a oprit din vorbit și abia își ținea lacrimile.

Rosenbaum s-a hotărât să urmărească fiecare nazist și acest lucru a devenit pentru el o misiune.