Kiev a anunțat marți sosirea obuzierelor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său, după săptămâni de negocieri între Ucraina și aliații săi occidentali pentru a primi „arme puternice” capabile să respingă atacurile rusești din Donbas, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Panzerhaubitze 2000 fac în sfârșit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene”, a anunțat pe Twitter ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, care a spus că „apreciază eforturile” Berlinului de a ajuta militar Kievul.

„Artileriștii noștri vor încălzi câmpul de luptă”, a mai spus Reznikov într-un mesaj pe Twitter însoțit de o fotografie a cu două obuziere Panzerhaubitze 2000 în acțiune.

Germania a anunțat în mai că va furniza Ucrainei șapte dintre aceste obuziere blindate pentru a ajuta la contracararea armatei ruse, fără a preciza la acel moment când vor avea loc livrările.

Berlinul nu a confirmat imediat livrarea Panzerhaubitze 2000, nici numărul lor actual.

Soldații ucraineni urmau să fie instruiți în utilizarea lor în Germania de la jumătatea lunii mai.

Obuzierele Panzerhaubtize 2000 trimise în Ucraina urmează să se adauge altor cinci obuziere de același tip pe care Olanda a anunțat recent că vrea să le furnizeze Kievului.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost aspru criticat în Germania, dar și de partenerii europeni precum țările baltice și Polonia, care consideră că sprijinul său militar pentru Ucraina este prea timid.

Ce este sistemul de artilerie Panzerhaubitze

Panzerhaubitze 2000 este un obuzier autopropulsat fabricat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Dispozitivele destinate Ucrainei provin din inventarele armatei germane, Bundeswehr, după ce vor trece printr-un proces de mentenanță, a declarat ministrul Apărării Christine Lambrecht la începutul lunii mai.

Obuzierele autopropulsate promise Ucrainei sunt tunuri de tip Howitzer, modelul Panzerhaubitze 2000, fiind considerate cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane. Aceste sisteme de artilerie pot lovi ținte aflate până la 40 de kilometri.

La sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul german a aprobat o rezoluție pentru livrarea de armament greu Ucrainei, decizie considerată o schimbare majoră a politicii Berlinului referitoare la exporturile de armament unei țări aflate în război. Ajutorul militar va include și 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.

Ucraina mizează mult pe ajutorul occidental în ceea ce privește artileria grea

În ultimul ajutor confirmat de președintele Biden, SUA urmează să mai doneze alte 18 tunuri M777 Ucrainei, la pachet cu circa alte 36.000 de obuze de 155mm.

La începutul lunii iunie, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov anunța că Kievul a făcut recepția obuzierelor autopropulsate poloneze „Krab” cu calibrul 155 mm, ceva mai grele decât tunurile autopropulsate „DANA”.

„Sunt bucuros să anunț că tunurile autopropulsate poloneze Krab sunt pregătite pentru misiuni de luptă pe front. După obuzierele M777 și FH70, tunurile autopropulsate Caesar și M109A3, acestea sunt al 5-lea tip de artilerie cu calibru 155 mm pe care am reușit să o atragem”, a afirmat el.

Recent, un consilier al președintelui ucrainean Zelenski a recunoscut că raportul de artilerie Ucraina/Rusia este de ordinul zece la unu. Un raport mai sumbru făcutde serviciile de informații occidentale și ucrainene spunea că militarii ruși au de 20 de ori mai multă artilerie și de 40 de ori mai multă muniție decât ucrainenii.

Citește și:

---