Ucraina, ale cărei forţe sunt în dificultate în faţa Moscovei în Donbas, „aşteaptă o decizie” miercuri în legătură cu o accelerare a livrărilor de arme grele de către aliaţii săi occidentali, spune Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Raportul Ucraina/Rusia la artilerie este de ordinul zece la unu. Primesc zilnic mesaje de la combatanţii noştri care spun: Rezistăm, spuneţi-ne doar când vor veni armele. Transmit şi eu întrebarea (...) Bruxelles, aşteptăm o decizie”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter.

El a făcut aceste declarații cu puţin timp înaintea unei reuniuni de la Bruxelles la care iau parte lideri din țările NATO şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Reuniunea se desfăşoară în cadrul unui "grup de contact" creat la iniţiativa Washingtonului în aprilie pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă lansată la 24 februarie. Din grup fac parte miniştrii Apărării din ţările din NATO, dar şi din ţările partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, printre care Suedia şi Finlanda. "Aproape 50 de ţări" erau aşteptate miercuri să discute cu Lloyd Austin, potrivit ambasadorului SUA la NATO. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, urmează, de asemenea, să participe.

Ucraina cere în permanenţă "mai multe arme grele" de la aliaţii săi, în contextul în care Rusia îşi concentrează forţele în Donbas, unde se poartă o luptă tot mai sângeroasă pentru oraşul Severodoneţk, una din localităţile-cheie din această regiune din est. Apărarea acestei regiuni este "vitală" pentru Kiev, deoarece rezultatul luptei "va oferi un indiciu" despre cum va continua războiul cu Rusia, a declarat marţi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina a primit "aproximativ 10% din armele" pe care le dorește de la Occident - Ministerul Apărării

Ucraina a primit "aproximativ 10% din armele" de care are nevoie de la partenerii săi occidentali pentru a lupta cu armata rusă pe teren, a transmis marți Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit AFP.

"Indiferent cât de mult muncește Ucraina, indiferent cât de profesionistă este armata noastră, fără ajutorul partenerilor occidentali nu vom putea câștiga acest război", a declarat pentru televiziunea ucraineană ministrul adjunct al apărării, Anna Maliar.

Ea a spus că "trebuie stabilite termene clare (pentru livrări), pentru că fiecare zi de întârziere este o altă zi împotriva vieților soldaților ucraineni, a poporului nostru".

"Nu putem aștepta prea mult timp pentru că situația este foarte dificilă", a spus ea, în special în estul regiunii Donbass, unde rușii fac progrese treptate de câteva săptămâni până la punctul de a controla practic regiunea Lugansk.

Lista echipamentelor militare de care mai are nevoie Ucraina

Înaintea summitului miniștrilor Apărării care are loc miercuri la Bruxelles, Ucraina a făcut apel către Occident la „paritate” în privința armelor grele, astfel încât să poată câștiga războiul declanșat de Rusia în 24 februarie, conform CNN.

Conform consilierului prezidențial Mihailo Podoliak, Ucraina mai are nevoie de: