Ucraina a reținut doi oficiali că ar face parte dintr-o presupusă rețea de spionaj rusească, a anunțat marți Serviciul de Securitate al Ucrainei, citat de Reuters. Suspecții ar fi colaborat câțiva ani cu Rusia și au transmis informații sensibile pentru care ar fi primit cumulat aproape 60.000 de dolari.

Militari din Serviciul secret al UcraineiFoto: Felipe Dana / AP - The Associated Press / Profimedia

Serviciul de Securitate nu a dat numele celor doi suspecți, dar a precizat că a desfășurat o amplă „operațiune specială în mai multe etape" pentru a neutraliza presupusa rețea de spionaj.

„Rezultatul: la Kiev, șeful unui departament al Secretariatului Cabinetului de Miniștri și șeful uneia dintre direcțiile Camerei de Comerț și Industrie au fost reținuți", a scris marți SBU pe Telegram.

„Acești oficiali au transmis inamicului diverse informații de la starea capacității noastre de apărare până la aranjamentele de la frontiera de stat și datele personale ale ofițerilor ucraineni de aplicare a legii", potrivit SBU.

Câți bani ar fi primit oficialii pentru informațiile date rușilor

Cei doi suspecți ar fi recunoscut că au colaborat cu Moscova, într-o înregistrare video, însă nu este clar dacă ar fi fost contrânși, potrivit Reuters.

Serviciul ucrainean de Securitate a precizat că Rusia i-a plătit pe suspecți cu sume cuprinse între 2.000 și 15.000 de dolari pentru fiecare misiune, în funcție de importanța informațiilor.

Unul dintre bărbați a declarat în videoclip că a primit în total 33.000 de dolari pentru activitățile sale, iar celălalt a spus că a primit 27.000 de dolari.

Unul dintre suspecți a declarat că a colaborat cu Moscova din 2016, în timp ce celălalt a spus că a face acest lucru din 2019.