Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu poate exclude” varianta în care cei doi americani capturați în Ucraina să fie pedepsiți cu moartea.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

”Acestea sunt hotărâri judecătorești. Nu le comentăm și nu avem dreptul de a interveni”, a declarat Peskov, într-o conferință de presă citată de The Guardian.

Declarațiile lui Peskov vin după ce alți doi voluntari britanici și un marocan care au luptat alături de trupele ucrainene la Mariupol au fost deja condamnați la moarte după o mascaradă de proces organizat de separatiștii pro-ruși din est.

Kremlinul a mai pretins că nu știe unde sunt deținuți bărbații. Familiile lor au spus că nu s-au întors dintr-o misiune în jurul regiunii Harkiv.

Peskov a mai acuzat Ucraina că nu a încercat să reia negocierile de pace cu Rusia.

Adresându-se luni reporterilor, Peskov declara că cei doi cetățeni americani reținuți în Ucraina sunt ”mercenari”, astfel încât nu sunt protejați de Convențiile de la Geneva privind prizonierii de război și ar trebui să se confrunte cu consecințele de rigoare pentru acțiunile lor.

Săptămâna trecută, o televiziune rusă a difuzat videoclipuri cu Alexander Drueke şi cu Andy Huynhe pe reţelele de socializare. Circumstanţele în care cei doi foşti militari au fost reţinuţi, şi cine îi ţine prizonieri, nu sunt clare.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de stat a confirmat sâmbătă că a văzut fotografii şi videoclipuri cu doi cetăţeni americani "care ar fi fost capturaţi de forţele militare rue în Ucraina". "Urmărim de aproape situaţia", a declarat el pentru AFP.