Postul TV independent rusesc Dozhd, care a și-a suspendat activitatea în luna martie după ce a fost amenințat cu închiderea de către autoritățile ruse, a anunțat marți că își pregătește relansarea oficială din străinătate, potrivit Reuters.

Tikhon Dzyadko, redactorul-șef al postul de televiziune DozhdFoto: Denis Kaminev / AP - The Associated Press / Profimedia

Jurnaliștii Tikhon Dzyadko și Ekaterina Kotrikadze, care au părăsit Rusia în luna martie, conduc una dintre puținele instituții de presă independente și planifică să reia difuzarea din orașe precum Tbilisi, Riga și Amsterdam în următoarele câteva săptămâni.

„Pagina din istoria modernă a Rusiei numită jurnalism independent a fost întoarsă", a declarat pentru Reuters Tikhon Dzyadko, redactorul-șef al postul de televiziune Dozhd, într-un studio de televiziune sărăcăcios din Georgia, una dintre cele câteva țări din care intenționează să transmită.

Deși multe aspecte ale relansării rămân de stabilit, inclusiv data și formatul, Ekaterina Kotrikadze spune că vrea ca postul TV Dozhd să fie „o adevărată problemă pentru propaganda rusă”.

Cu ce provocări se confruntă Dozhd

În timp ce Dozhd se pregătește să emită din nou, canalul se confruntă totuși cu două mari provocări: să ajungă la publicul rus care a devenit din ce în ce mai izolat și să transmită în siguranță din interiorul țării, în ciuda restricțiilor.

„Avem mulți spectatori pentru că văd linkuri pe Facebook sau Twitter. Dar din moment ce Facebook și Twitter au fost blocate, chiar dacă oamenii folosesc VPN-uri, audiența este din ce în ce mai mică”, a spus redactorul-șef al postul de televiziune Dozhd.

Deși jurnaliștii cred că unii telespectatori Dozhd au umplut golul lăsat de absența canalului cu mai mult conținut din mass-media de stat, aceștia speră că va face publicul rus să vadă ce înseamnă de fapt „operațiunea militară specială” pe care Rusia a pornit-o în Ucraina pe 24 februarie.

„Nu am nicio îndoială că va exista o modalitate de a trece prin această Cortina de Fier mediatică în Rusia”, a mai spus Tikhon Dzyadko.

Televiziunea rusă anti-război a emis pe Youtube

O transmisiune în direct pe care au făcut-o săptămâna trecută pe YouTube a avut peste 92.000 de vizualizări, permițându-le să ajungă la o parte din publicul lor pe una dintre puținele platforme online care nu a fost blocată de autoritățile din Rusia.

Jurnaliștii indepdenți au părăsit Rusia după ce președintele Vladimir Putin a semnat o lege care prevede pedeapsa cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea de știri „false" despre armată, făcând practic ilegală criticarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Dozhd a fost unul dintre numeroasele instituții media ai căror lideri au luat decizia de a-și suspenda activitatea.

După ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, postul de televiziune Dozhd a atras aproximativ 25 de milioane de vizualizări zilnice, chiar dacă canalul a fost desemnat „agent străin” de către autoritățile de la Moscova anul trecut.

În luna martie, Rusia a blocat postul TV Dozhd pentru „răspândirea de știri false”.

Lansat în 2010, postul de televiziune Dozhd, cunoscut și sub numele de TV Rain, a fost o sursă populară de știri despre protestele de masă după arestarea opozantului Alexei Navalnîi și alte evenimente care nu au fost relatate de televiziunea de stat.