Fluxul de gaze naturale rusești furnizate Greciei de Gazprom va fi întrerupt timp de o săptămână, potrivit informațiilor oferite de operatorul elen de gaze DEPA, potrivit Kathimerini, citat de Rador.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Potrivit agenției Athens-Macedonian News, întreruperea va avea loc începând de mâine, 21 iunie, și va dura până pe 27 iunie, ca urmare a întreținerii anuale programate a conductei Turk Stream, prin intermediul căreia Grecia primește gaz rusesc.

Întreruperea livrărilor nu este de așteptat să afecteze securitatea aprovizionării țării, întrucât Grecia va continuă să se aprovizioneze cu gaz natural lichefiat (GNL), dar și prin celelalte conducte de gaze, dispunând și de rezerve semnificative, după cum susține operatorul elen de gaze.

De notat că „înghețarea” fluxului de gaze prin conducta Turk Stream timp de o săptămână a fost anunțată în ultimele ore, generând un semnal de alarmă la nivel european, întrucât în același timp există o problemă tehnică și la conducta Nord Stream 1, care alimentează Germania şi Europa Centrală. Și funcționarea conductei Nord Stream 1 va fi suspendată în perioada 11-21 iulie pentru lucrări de întreținere.

Săptămâna trecută, Rusia a redus aproape la zero livrările de gaz către Franța și Germania (prima se aprovizionează în cea mai mare parte prin intermediul celei de-a doua), invocând probleme tehnice la conducta Nord Stream 1. În același timp și livrările către Italia și Slovacia au fost reduse la jumătate.

Ca urmare a acestor evoluții, prețul gazelor în cursul săptămânii a înregistrat o creștere amețitoare cu 60%, cea mai mare de la începutul războiului din Ucraina.

Berlinul și Roma au anunțat deja măsuri de urgență, Germania vorbind de o reîntoarcere la cărbune, iar Italia pregătind un plan de stocare în perspectiva iernii.

Temeri cu privire la o iarnă dificilă

Compania Wood Mackenzie s-a grăbit să avertizeze că, dacă Moscova întrerupe complet aprovizionarea cu gaz prin Nord Stream 1, Europa riscă să rămână fără gaz exact când cererea va fi la cel mai înalt nivel în timpul sezonului rece.

Similare sunt și estimările Bloomberg care subliniază că, în cazul în care conducta Nord Stream 1 către Germania va fi complet închisă, țările europene nu vor putea realiza stocurile de gaz convenite până la începutul sezonului de încălzire în noiembrie.

Potrivit lui Massimo Di Odoardo, vicepreședintele Wood Mackenzie și responsabil pentru problemele legate de aprovizionarea cu gaze, în condițiile actuale, la data de 1 noiembrie, stocurile de gaze din Europa nu vor depăși 59%, deși ele ar trebui să fie de cel puțin 80%.

El a subliniat că „deși se iau contramăsuri, țările europene nu vor putea evita distribuția de gaze pe baza unui fel de cartelă”. Totuși, în cazul în care conducta va reveni la funcționare deplină, atunci este posibil ca depozitele să fie umplute până la 80% până la 1 noiembrie, chiar și dacă s-ar prelungi suspendarea funcționării Freeport LNG, unul dintre cele mai importante huburi de gaz lichefiat din SUA.