Statele Unite și-au afirmat marți "sprijinul" pentru Lituania, membră a Alianței Atlantice, în fața amenințărilor Rusiei la adresa Vilniusului, care a introdus restricții asupra anumitor tranzitării pe teritoriul său a unor bunuri către enclava Kaliningrad, potrivit AFP.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUAFoto: Susan Walsh / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a reiterat în fața presei angajamentul "de fier" al Washingtonului față de articolul 5 al NATO, care prevede că "un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor".

"Ne susținem aliații noștri din NATO și susținem Lituania", a adăugat el, lăudând aplicarea de către această țară europeană a sancțiunilor împotriva invaziei rusești în Ucraina.

"Ne-am consolidat angajamentul față de Alianță, am întărit flancul estic al NATO, în special acele țări care se află în prima linie a amenințărilor rusești", a insistat el.

Rusia a promis marți că va lua măsuri "serioase" împotriva Lituaniei, care a introdus restricții asupra anumitor bunuri care tranzitează spre enclava Kaliningrad ca urmare a sancțiunilor europene împotriva ofensivei Moscovei în Ucraina.