Jurnalistul rus Dmitri Muratov și-a vândut premiul Nobel pentru pace cu peste 103 milioane dolari pentru a-i ajuta pe refugiații Ucrainei, potrivit Kyiv Independent și Nexta.

Copii refugiați din UcrainaFoto: Salvati Copiii Romania

Dmitri Muratov, care a câștigat premiul anul trecut, și-a vândut medalia cu 103,5 milioane de dolari la o licitație organizată de Casa Heritage Auctions, la New York. Toți banii vor merge către UNICEF pentru a ajuta copiii refugiați din Ucraina.

Muratov, distins cu medalia de aur în octombrie 2021, a contribuit la înființarea ziarului independent rus Novaya Gazeta și a fost redactorul-șef al publicației până când aceasta a fost închisă la scurt timp după declanșarea războiului, în martie, pe fondul represiunilor Kremlinului împotriva jurnaliştilor independenți și a disidenței publice.

Totuși, la câteva zile după închiderea redacției de la Moscova, a fost lansată o versiune în limba engleză, de la Riga.

Jurnalistul a împărțit anul trecut Premiul Nobel pentru Pace cu jurnalista filipineză Maria Ressa și a spus că vrea să-și scoată la licitație premiul și că va dona 500.000 de dolari unei organizații de caritate, relatează The Guardian.

Cei doi jurnalişti au fost premiați pentru bătăliile lor pentru păstrarea libertăţii de exprimare în ţările lor, în ciuda faptului că au fost atacaţi de guvernele lor şi chiar ameninţări cu moartea.

Muratov a fost extrem de critic față de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și de războiul declanșat în februarie.