Statele Unite sunt considerate mai demne de încredere de către populația din țările aliate de la invazia rusă în Ucraina, în timp ce imaginea deja negativă a Rusiei s-a prăbușit și mai mult, potrivit unui sondaj internațional publicat miercuri și citat de AFP.

Joe Biden, la bordul Air Force OneFoto: Adam Schultz / AP - The Associated Press / Profimedia

În Suedia, o țară din nordul Europei care tocmai a depus cererea de aderare la NATO, 84% dintre respondenți consideră că Washingtonul este un partener de încredere, cu 21 de puncte mai mult decât anul trecut, potrivit sondajului Pew Research Center, realizat în 18 state.

O creștere similară a fost înregistrată în Coreea de Sud (83%, +25 de puncte) și în Canada (84%, +16 puncte).

Imaginea Americii s-a îmbunătățit semnificativ și în alte țări, inclusiv în Belgia, Germania, Marea Britanie și Australia.

Președintele american Joe Biden a condus eforturile internaționale de a sancționa Moscova și de a trimite miliarde de dolari în arme Kievului, după ce omologul său rus Vladimir Putin a invadat Ucraina la 24 februarie, în ciuda avertismentelor occidentale.

Acest lucru se reflectă asupra imaginii generale a SUA - dincolo de problema fiabilității sale.

Țara cu cel mai mare rating pentru SUA și președintele său este Polonia, care se află în fruntea susținerii Ucrainei.

Potrivit sondajului, 91% dintre polonezi au o părere pozitivă despre Statele Unite, în timp ce doar 2% au o imagine bună despre Rusia - a cărei cotă de popularitate crescuse la 33% în 2019 în Polonia.

Pe de altă parte, Grecia, unde sentimentul antiamerican este puternic în ciuda apartenenței sale la NATO, Italia, unde sprijinul hotărât pentru Kiev manifestat de șeful guvernului Mario Draghi nu este unanim, dar și Franța raportează o scădere a popularității Washingtonului (cu 15, 13 și respectiv 8 puncte).

Grecia și Malaezia sunt singurele țări analizate în care mai puțin de jumătate dintre respondenți au o imagine pozitivă despre America.

Sondajul a fost realizat în rândul a 23.484 de adulți din 18 țări, între 14 februarie și 11 mai.