Războiul din Ucraina, în special în zonele fierbinți de pe front, a ajuns să fie unul dominat de artilerie, dar și de drone. Atât rușii, cât și ucrainenii se folosesc foarte mult de drone în special pentru supraveghere și corectare a atacurilor de artilerie de la mare distanță.

Lovitura cu StingerFoto: Captura video

Într-un clip video postat recent se vede cum militarii ucraineni se folosesc de un lansator portabil de rachete antiaeriene (MANPAD) american Stinger pentru a lansa împotriva unei drone rusești.

Deși nu e clar din imagini ce fel de dronă e, cel mai probabil aceasta era de tipul Orlan-10, poate cele mai folosite drone de către ruși în acest război.

Ce sunt dronele Orlan-10

Sistemul de drone Orlan-10 este un tip de aeronavă fără pilot dezvoltat de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg pentru Forțele Armate Ruse. Dronele sunt folosite deobicei în grupuri de douăî-trei pentru misiuni de supraveghere la altitudini de 1.000-1.500 de metri.

Circa 1.000 de astfel de drone ar fi fost construite în diverse configurații încă din 2010, iar ele au fost folosite și în Siria, Libya și Nagorno-Karabakh. Dronele au o greutate de circa 15 kg, sunt lansate printr-o catapultă și aterizează printr-un sistem cu parașută care se declanșează automat.

Dronele Orlan-10 pot atinge viteze de până la 150 km/h, au o rază operațională de circa 140 de km dar poate zbura și până la 600 de km. Dronele pot atinge alștitudini de 5.000 de metri și au o autonomie de circa 16 ore.

O astfel de dronă s-a prăbușit pe 14 martie în România, într-un sat din Bistrița Năsăud. Un bărbat din comuna Dumitra a sesizat atunci poliția cu privire la faptul că a găsit un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, în apropierea locuinței.

Vezi și: